Latva-artisokka valmistetaan keittämällä sitä noin puoli tuntia kiehuvassa suolatussa vedessä. Sen jälkeen se käännetään nurinpäin valumaan ja kuivumaan. Mutta miten se syödään ja mitä siitä syödään?
Tähänkin saimme oppitunnin Ranskan matkalla, sillä emme olleet koskaan syöneet kokonaisena keitettyä artisokkaa.
Artisokan voi syödä esim. viinietikka-sinappi-mustapippuri kastikkeeseen dipaten. Kastike laitetaan lautasen alareunaan. Lautasen takareunan alla oleva väärinpäin käännetty haarukka nostaa takareunan ylös. Näin kastike pysyy kasassa alareunassa.
Artisokkaa ryhdytään syömään lehti lehdeltä. Päällimmäisistä isoista lehdistä hyvän makuista on vain pieni kärki, joka on kiinni keskellä olevassa ytimessä. Tämä pää kastellaan kastikkeeseen ja imeskellään suuhun. Sisältä löytyvät pehmeät lehdet ovat kelvollisia syötäväksi.
Kun kaikki lehdet on syöty jäljellä on vain keskellä ollut ydin.
Siitä poistetaan karvainen parta.
Tämän työn jälkeen poistetaan keskustassa jäljelle jäänyt kova kanta. Loppu keskus herkutellaan kastikkeen kanssa.
Suurin osa artisokasta menee kierrätykseen, mutta tässäkin tapauksessa laatu korvaa määrän.
Mahtaako Suomesta löytyä hyllystä näitä pyöreitä latva-artisokkia, kysyy nimimerkki Tietämätön..?
Katselen tassa Neljan tahden illallista (uusinta tietty) telkkarista ja kylla kaveri nayttaa ostavan niita ihan Prismasta. No Hesassa Stockan delista loytyy kai ihan mita vaan.
VastaaPoistaMitä ne valmisti artisokasta?
VastaaPoistaSamaa kuin tassa postauksessa, dippasivat vaan voisulaan. Mina teen yleensa dipin voisulasta ja sitruunamehusta.
VastaaPoista