maanantai 10. elokuuta 2015

Festarifiiliksiä BretagnestaYksi Ranskan matkamme kohokohta oli, kun pääsimme mukaan Festival Cornouaillen päätöspäivään Quimperissa. Kaupungin keskustassa oli tuhansia esiintyjiä ja kymmeniä tuhansia muita osallistujia. Aamupäivän kuljimme kuuntelemassa konsertteja eri esiintymislavoilla. Säkkipillit soivat ja kansa tanssi.


Kaupungin keskusta oli suljettu autoilta ja siellä saattoi seurata erilaisia työnäytöksiä ja vanhan kansan kädentaitajia. Kangaspuiden äärestä löysimme ruotsalaisen rouvan, joka oli asunut Bretagnessa yli kolmekymmentä vuotta. Hän ilahtui kovasti kun pääsi juttelemaan kanssamme ruotsiksi. Katujen varsilla oli monia erilaisia myyntikojuja. Me kävimme ostamassa yhdeltä myyjältä perinteiset turistisukat koristeltuina Bretagnen tunnuksin.


Paikalliset ravintolat olivat festivaalin hengessä mukana. Me kävimme nauttimassa kolmen ruokalajin lounaan, jotta sitten jaksettiin taas jatkaa kulttuuririentoja.


Päätöspäivän huipentuma oli parin tuhannen esiintyjän paraati. Hevoset ja lippukulkueet aloittivat marssin.


Erilaisia soittajia ja bändejä oli sopivin välimatkoin. 


He antoivat tahtia tanssiryhmille, jotka ylpeinä esittelivät osaamistaan.


Kulkueessa oli hyvin edustettuina kansallispuvut. Pienet taaperot ylpeiden vanhempiensa sylissä olivat hellyyttävä näky.


Puvut olivat juhlavia.


Ensimmäisen lomaviikkomme aikana pääsimme tutustumaan Bretagnen maisemiin, historiaan ja kulttuuriin sekä näimme ihania ystäviämme ja tutustuimme uusiinkin. Mielenkiintoista oli kuulla esim. bretonin kielen elvytyksestä. Bretonin kieli kuuluu kelttikielien ryhmään. Toinen Bretagnen alueellinen kieli on latinapohjainen gallo. Kovasti on ollut pyrkimyksiä pitää nämä kielet elävinä. Jossain vaiheessa Bretagnen eri kielestä luotiin yleiskieli, mutta sitä ei innostuttu käyttämään kun kenelläkään ei ollut siihen tunnesidettä. Mielenkiintoisia juttuja siis kuulimme. Bretagnessakin on vitsit samaan tyyliin kun suomalaiset kertovat ruotsalaisista ja päin vastoin. Siellä on pohjoisbretagnelaisilla omat käsityksensä eteläbretagnelaisista jne. No eihän täälläkään aina tamperelaiset ymmärrä turkulaisia..

Muut Bretagnen postaukset Bretagne tunnisteen alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti