perjantai 15. tammikuuta 2016

Afganistan - melkein


Vanha virttynyt valokuva, raflaava, nykyaikana ehkä paheksuttavakin. Vuosi oli 1994. Paikalta, jossa valokuva otettiin, saattoi nähdä Afganistaniin. Matkasimme Peshawarista 56 kilometriä jeepillä aseistettujen vartijoiden turvaamana läpi Khyberin solan ja levottomien heimomaakuntien rajalle Torkhamiin. Tämä oli ainoa sallittu ja kohtuullisen turvallinen tapa länsimaalaisille matkustaa tuolla alueella. Vartijoiden huvi oli ottaa valokuvia turisteista Kalashnikovit kädessä. En kehdannut kieltäytyä etteivät loukkaantuisi. Jännittävä matka oli tehtävä, jotta saattoi nähdä kaukana siintävän Afganistanin. Olen siis ollut melkein Afganistanissa.


Vuonna 1994 matkani suuntautui Pakistaniin, jossa pääsin kiertämään eri puolilla maata. Matkaseuralaiseni osasi paikalliskieliä, joka mahdollisti monta sellaista retkeä, jotka tavalliselta turistilta olisivat jääneet kokematta. Pystyimme kulkemaan paikallisbusseilla ja takseilla tavallisen kansan joukossa. Tuolloin se oli vielä mahdollista. Pukeuduin peittäviin vaatteisiin ja huiviin, joka helpotti joukkoon sulautumista. 


Matkamuistona toin Pakistanista sikäläistä valuuttaa.


Luin Meriharakan blogista hauskan postauksen maasta, jossa kirjoittaja oli melkein ollut. Minusta idea oli hauska ja päätin kaivella vanhoja virttyneitä valokuvia sekä matkamuistoja. Näitä postailen lukijoiden iloksi. Olenkohan niin vanha jo, että on muistelmien aika...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti