sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Milavida - Tampereen helmi


Milavidan talo tunnetaan myös nimellä Näsilinna. Se valmistui 1898 Peter von Nottbeckin kodiksi. Tampereen kaupunki osti rakennuksen 1905 Hämeen museoksi. Näsilinna vaurioitui vuoden 1918 taisteluissa, mutta jatkoi museona vuoteen 1998. Talo oli pitkään suljettuna, mutta se avattiin uudelleen 2015 mittavien uudistustöiden jälkeen.


Milavida on kaunis kuin helmi. Sisääntuloaulassa voi vain huokaista ihastuksesta. Talo on remontoitu omaa aikakauttaan kunnioittaen. 


Museossa voi tutustua talon historiasta kertovaan näyttelyyn. Milavidan tarina on surullinenkin, sillä rakennuttajat eivät koskaan ehtineet asua palatsissaan ennen kuolemaansa.


Von Nottbeckin suku on ollut yksi Tampereen merkittävimpiä sukuja. Vanhat valokuvat kertovat omaa tarinaansa. 


Näyttelyyn on koottu ihastuttavia pieniä tunnelmahetkiä suvun vanhojen esineiden ympärille.


Talo herää kuin elämään todeksi tuota elämättömäksi jäänyttä von Nottbeckien aikakautta.


Näyttelyssä on hyödynnetty kaikki modernit mahdollisuudet ruokkia museossakävijän mielikuvitusta.


Interaktiivisten näyttötaulujen avulla voi tutustua museon esineistöön ja saada tietoa suvusta ja suvulle tärkeiden rakennusten vaiheista. Minä innostuin leikkimään vanhojen kirjeiden kanssa. Kirjeen voi laittaa valokennon alle, jonka jälkeen kaiuttimista alkaa kuulua kirjeeseen liittyvä tarina. Näyttely houkuttelee perehtymään yksityiskohtiin. Minä yleensä olen laiska yksityiskohtien kanssa, mutta nyt en olisi millään malttanut lopettaa tutkimusretkeäni.


Talo on täynnä upeita yksityiskohtia lattiasta kattoon. Näsilinnan pommituksesta muistuttaa esille jätetty tykinkuulan tekemä reikä. Lasilattian läpi näkee alas johtavat rappuset. Ylävintille menevät kapeat portaat eivät enää ole näyttelyvieraiden käytössä.


Milavidassa toimii kahvila ja voi vain kuvitella kuinka mukava on istua kesäterassilla auringonpaisteessa. Sunnuntaisin taloon pääsee brunssille.


Näsilinnan ympäristössä on myös paljon katsottavaa. Pieniä ja isompia patsaita riittää ihasteltavaksi.


Mäeltä näkee pitkälle Näsijärvelle. Siilinkarilla näytti olevan hiljaista. Lahden toisella puolella sijaitsee Lielahden kartano, josta viime kesänä aloitin tutustumiseni von Nottbeckien sukuun. Tästä ja muusta sukuun liittyvästä voi lukea blogini viime kesän postauksista. 




Milavida on vierailun arvoinen paikka ja museossa voi tutustua upeasti rakennettuun näyttelyyn. Kesällä vaihtuvaan näyttelyyn laitetaan esille muotitaiteilija Valentinon luomuksia yksityiskokoelmista. Yleisöopastuksiin voi osallistua sunnuntaisin. Huhtikuun alussa voi paikan päällä katsoa elokuvan Näsilinnan 1918 tapahtumista.

Minä toivon, että jotenkin vielä pääsisin tutustumaan von Nottbeckien Lielahdessa sijaitsevaan hautausmaahan muutenkin kuin aitojen takaa. Katsotaan nyt, miten seikkailuni Nottbeckien jalanjäljissä jatkuu. Milavidaan pitää kyllä päästä vielä uudelleen. Kesällä museokäyntiin voi yhdistää kahvit terassilla.

Milavidaan pääsee museokortilla. Tämä oli museokorttiretkeni Nro 38.

2 kommenttia:

  1. Lielahden hautausmaahan tutustuminen onkin vähän mutkikasta. Ystävättäreni siellä seikkaili viime keväänä ja totesi tutustumiskäynnin olevan varsinaisen työn takana! Monta puhelinsoittoa ym. Onnea sinulle yritykseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen yrittänyt googeloida, mutta johtolankoja ei tunnu löytyvän. Jonkinlainen hautausmaayhdistys löytyy, mutta yhteyshenkilöä ei oikein kunnolla. Eli jos jostain löytyy mitä tahansa johtolankoja niin kiitollisuudella otetaan vastaan.

      Poista