keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Käsiala-analyysi



Poikkesimme pääsiäisen aikaan kylpyläreissulla pariin kertaan Tampereella Ansarissa lounaalla. Ihmettelin ääneen soppamainosta katsoessani, että voiko joku kirjoittaa noin selkeällä käsialalla vai onko se jollain tekstinkäsittelyohjelmalla tehty. Kahvilan rouva tuli paikalla vakuuttelemaan, että kyllä hän ihan itse kirjoittaa joka päivä mainostaulut ja muutkin esillä olevat hintalistat. Huh, sanon minä! Ei ikinä onnistuisi minulta noin siisti kirjoitus. Rouva oli sitä sukupolvea, että koulussa vielä opeteltiin kaunokirjoitusta. Kyllä minunkin kouluaikanani.. kai.. olinkohan silloin tunnilla?

Minun käsialastani on kerran tehty analyysi. Harjoitteleva analyytikko pyysi mutkan kautta käsialanäytteitä ihmisiltä, joita ei tunne. Minunkin tekstini arvioitiin. Kaikki kiemurat ja kallistukset, sivujen täytöt, pisteet ja pilkut saivat merkityksensä. Harmi kun en muista, mihin olen tuo analyysin laittanut. Olisi kiva lukea näin vuosien päästä, millaisia tulkintoja minusta on tehty käsialani perusteella. Joskus vähän yritin perehtyä kirjallisuuden kautta käsiala-analyysiin. Mutta se oli aika kimuranttia. Alla on näyte, jos joku haluaa heittää oman arvionsa peliin. Jos tekstistäni haluaa saada selvää, niin apteekkiin saa viedä luettavaksi. Itsekään en aina saa selvää.

Suomessa käsialakirjoitus on elänyt monta vaihetta ja koulun antamat mallit ovat vuosien varrella muuttuneet. Ovatkohan kauniit käsialat katoavaa kansanperinnettä? On joskus ihana lukea koukeroisia vanhoja tekstejä. Ne ovat kuin taideteos. Vaikka ei niistä taideteoksistakaan aina saa selvää.


....ja asiasta kukkaruukkuun; Ansarin herkkuja kannattaa poiketa maistelemaan. Ihana ympäristö ja hyvät herkut.

3 kommenttia:

  1. Minulla on päinvastainen ongelma, käsialani on niin selvä, että tuntuu naurettavalta kirjoittaa nimenselvennys allekirjoituksen alle; muutenkin saa selvää.

    VastaaPoista
  2. Minulta on kysytty nimenselvennyksenkin jälkeen, että mitä tossa lukee...

    VastaaPoista