keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Viinialue RheingauMainzista jatkoimme matkaa Reininjoen vartta pitkin Rheingaun viinialueelle. Pysähdyimme Rudesheimiin katselemaan viinipeltoja. Viljelijöillä oli menossa usealla tilalla oksien karsinta. Ymmärtämättä viininviljelyn syvintä olemusta, totesin että täällä suositaan sellaista tyyliä, että vanhasta rungosta kasvamaan jätetään vain yksi nuori oksa ja muut hörselöt leikataan pois.


Nämä nuoret yksinäiset oksat taivutetaan vaakasuorille tukilangoille, jossa ne sitten kasvattavat versoja ja uusia oksia. Jossain muualla päin suositaan enemmän puskamaisia viiniköynnöksiä, jotka saavat alkunsa useammista nuorista oksista, mutta täällä siis näin.


Hienolta näytti maisema vaikkei kevät vielä kovin pitkällä ollutkaan.


Rudesheim on kesällä yksi vilkkammista viiniturismikaupungeista, mutta näin maaliskuulla se oli aivan hiljainen. Monet kaupat ja kuppilat olivat kiinni. Yksi iso kiinalainen turistiryhmä liikkui kujilla.


Välillä ilmassa oli sadetta ja pakenimme kosteutta Engelin kahvilaan. Siellä ei ollut ketään muita meidän lisäksi. Työntekijät puhdistivat valkoisia nahkasohvia alkavaa kesäkautta varten.


Kylmän kelin kunniaksi viini nautittiin tällä kertaa lämpimänä eli lasillinen Gluhweinia lämmitti kummasti. Skandinaavista glögiäkin olisi ollut tarjolla.


Kevään merkkejä oli Rudesheiminkin puissa.


Viininviljelyn syvin olemus on minun mielestäni hyvät viinit. Rudesheimista suuntasimme Hattenheimiin maistelemaan Barthin tilan viinejä. Tuottajalta on Alkossakin ollut parinkympin kuohuviini ja isäntä oli sitä mieltä, että hänen Riesling Fructuksensa on tulossa piakkoin Alkoon myyntiin. No katsotaan käykö näin. 


Maistelimme isännän johdolla eri tyyppisiä ja hintaisia viinejä. Halvimmat pullot olivat seitsemän euroa ja kalleimman hinta hulppeat 279 €. Meidän tuliaisvalinnat osuivat sinne välimaastoon edullisempaan päähän.


Rose tuntuu olevan kovin suosittu niin viineissä kuin kuohuvissakin. Yhden pullon rosea toimme kesää odottamaan. Kaikki pullot selvisivät matkalaukkukuljetuksesta ehjänä. Näitä pulloja kotona maistellessa voi muistella hauskaa Saksan retkeä. 


Melko lähellä Hattenheimia sijaitsee Eltvillessä Kloster Eberbach. Kävimme siellä muutama kesä sitten. Jos haluaa nähdä upean luostarin ja yhden Saksan suurimmista viinintuottajista, niin suosittelen myös sitä paikkaa. Hieno ympäristö ja hyviä viinejä. Tällä kertaa emme ajelleet sinne saakka, sillä jatkoimme matkaa eteenpäin.

2 kommenttia: