lauantai 27. helmikuuta 2016

Ilmaista taidetta LontoossaKulttuurin nälkäisille löytyy Lontoosta ilmaista taidetta ihan joka puolelta. Kansallisgallerian pääsisäänkäynnin edessä seurasimme, kuinka taiteilija hahmotteli teoksiaan katulaatoille. Mielestäni ne olivat varsin taidolla tehtyjä. Viime vuosituhannella, tarkoitan edellistä vierailuani Lontooseen 1990-luvulla, en muista että katutaiteilijoita olisi näkynyt näillä kulmilla.


Kuvataiteilijan vieressä työskenteli runoilija, jonka teoksen valmistumista saattoi edesauttaa tai sitten vain keskittyi lueskelemaan miehen aikaisempia runoja. 


Musiikkia tuli vastaan kaikkialla Lontoon kaduilla, toreilla ja metroasemilla. Nämä jousisoittajat ihastuttivat Govent Gardenilla. Kansallisgallerian aukiolla Trafalgar Squarella soitettiin niin säkkipilliä kun kitaroita. Aukion reunalla olevassa St-Martin-in-the-Fields kirkossa kävimme kuuntelemassa ilmaisen puolen tunnin lounaskonsertin. Kuorolaiset olivat aivan huippuluokan laulajia ja uruista irtosi ilmoille komeat sävelet.


Kansallisgalleria on upea rakennus niin sisältä kun ulkoa. Ihmeellistä, että sinnekään ei ole sisäänpääsymaksua.


Siellä voi seinillä ihailla niin Rembrantit, Caravaggiot, Van Goghit kuin keskeneräisiksi jääneet Michelangelot. Taiteesta voi todella nauttia, sillä halleissa on ihania nahkasohvia, joilla voi istuskella ihan rauhassa ihmettelemässä erilaisia taiteilijoita ja aikakausia. Turistin jalka ja mieli lepää Kansallisgalleriassa. Tauluja riittää katsottavaksi useammallekin päivälle, sillä talosta niitä löytyy yli 2000, ehkä ei kaikkia kuitenkaan samaan aikaan seinillä. Mekin kiersimme vain muutaman salin tarkemmin, monta huonetta kävelimme pikaisesti läpi ja osassa emme käyneet ollenkaan.


Minun suosikkini on Van Goghin Auringongonkukat. Van Gogh on tehnyt auringonkukkatauluja kaiken kaikkiaan yksitoista. Kukkien määrät vaihtelevat eri tauluissa. Lontoon taulun maljakossa niitä on viisitoista kappaletta. Kalleimmasta Van Goghin auringonkukkataulusta on maksettu vuonna 1987 huutokaupassa melkein 40 miljoonaa dollaria, huh! Teinin mielestä nämä auringonkukat olivat vähän nuutuneita... Hän piti enemmän hevostauluista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti