torstai 6. heinäkuuta 2017

Valaita HermanuksessaEtelä-Afrikan matka jatkui Stellenboschin viinialueelta kohti Hermanuksen rantakaupunkia. Ajomatkaa kertyi noin sata kilometriä ja ajoaikaa piti varata puolitoista tuntia. Löysimme Hermanuksen keskustasta mukavan huoneistohotellin Whale Coast Hotel. Meillä oli käytössä  kahdessa kerroksessa kolme makuuhuonetta, olohuone keittiöineen ja terasseineen sekä kaksi tilavaa kylpyhuonetta. Näköalat yläkerran ikkunoista olivat mukavat. Hintaan kuului hyvä aamupala. Hotelli oli samassa rakennuksessa pienen ostoskeskuksen kanssa. 


Ensimmäisenä iltana oli kova tuuli. Yläkerran makuuhuoneissa humisi kuin myrkyllä majakassa. Onneksi tuuli tyyntyi seuraavana päivänä ja pääsimme kiertelemään kaupunkia rauhallisemmissa merkeissä.


Kaupunki oli pieni ja ympäröity kauniilla merimaisemilla. Rantoja pitkin kiersi hyviä kävelyreittejä.


 Näitä reittejä pitkin kuljimme ihailemassa uljasta merta.


Hermanus on kuuluisa lahdella nähtävistä valaista. Varsinainen valaskausi on heinäkuusta lokakakuulle. Vaikka tiesimme etteivät mahdollisuudet valaiden bongailulle olleet kovin hyvät, niin silti toiveikkaina kiikaroimme merelle. Istuimme rantaravintolassa syömässä hyviä belgialaisia vohveleita ja juttelimme paikallisen herran kanssa. Pahoittelemme, että tulimme Hermanukseen vähän liian aikaisin valaiden näkemisen näkökulmasta. Herra totesi, että yksittäisiä valaita voi kyllä nähdä jo aiemminkin. 


Enimmäkseen rannalla kyllä näkyi vain näitä karviaisia kalliotamaaneja (Rock Dassie).


Samalla hän totesi, että tuolla muuten menee yksi valas. Hitsit sitä riemua, kun valas pärskäytti vesipilven taivaalle! Kun saimme vohvelit syötyä niin lähdimme kiikareinemme valasjahtiin. Kaksi uljasta jättiä lisää saapui rannan tuntumaan ja hetken perästä parinkymmenen delfiinin joukko pinkoi iloisesti leikkien ohitse.


Olimme todella onnellisia näistä valaista ja delfiineistä, jotka tulivat meitä tervehtimään. Oli kerta kaikkiaan maagista seurata niiden kulkemista. Olemme olleet Uudessa-Seelannissa ja Norjassa veneretkellä, mutta kummallakaan kerralla emme onnistuneet näkemään valaita. 

Hermanuksen rantaravintoloiden ruokalistoilla oli paljon kalaruokia ja muita meriherkkuja sekä tietysti hyvät näkymät merelle.


Hermanuksessa viivyimme pari yötä. Sieltä suuntasimme kaunista rantatietä pitkin takaisin Cape Towniin. 


Poikkesimme matkalla välipalalle pieneen Rooi-Elsin kylän kuppilaan. Ihmettelimme paviaaneista varoittelevia kylttejä. Matkalla emme olleet törmänneet yhteenkään. Ruoka-annoksia odotellessa puskasta ilmestyi pari isoa paviaanilaumaa matkalla läheiselle kukkulalle. Pikku paviaanit keikkuivat iloisesti vanhempiensa reppuselässä ja kirmailivat ilkikurisesti ympäri parkkipaikkaa. Olipa hauska yllätys törmätä näihin veijareihin.


Jos ajaa autolla Hermanuksesta Cape Towniin niin kannattaa ehdottomasti valita rantareitti. Ajoaikaa pitää varata noin puolitoista tuntia. Matkalla on Betty's Bayn lähellä paikka nimeltä Stony Point, jossa pääsee ihailemaan afrikkalaisia pingviinejä. Postaan erikseen vielä näistä matkan lintubongauksista. 


Hermanus tuli vähän vahingossa mukaan meidän matkasuunnitelmiimme. Etsimme jotain kivaa pientä merenrantakaupunkia kohtuullisen ajomatkan päässä Kapista. Hermanus oli oikein mukava yllätys ja suosittelen sitä lämpimästi. Hurjapäät voivat mennä Hermanukseen sukeltamaan häkissä haiden seurassa, jos kiiinnostaa. Minulle valaiden näkeminen oli mielenkiintoisempaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti