Eteläafrikkalainen Constantia Glenin viinitila sijaitsee Pöytävuoren ja Constantiavuoren välissä aivan Cape Townin keskustan tuntumassa. Tilan kuudestakymmenestä hehtaarista noin puolet on pyhitetty viininviljelyyn.
Olemme tilanneet ensimmäisen kerran Constantian tilalta viinejä kolmisen vuotta sitten. Kun lähdimme suunnittelemaan matkaamme Etelä-Afrikkaan oli aivan päivän selvää, että haluamme vierailla tilalla, jonka viinejä olemme jo vuosia nauttineet.
Toimitusjohtaja Horst Prader esitteli meille ystävällisesti tilan viljelyksiä ja kertoi Constantian tuotannosta, jossa pyritään pitämään mielessä kestävän kehityksen näkökulmat. Työntekijöiden tyytyväisyydestä työnantajaansa kohtaan kertoo se, että monet ovat olleet tilalla töissä toistakymmentä vuotta. Tuholaistentorjunta hoidetaan viiniviljelyksillä miltei sataprosenttisesti biologisin menetelmin.
Viinikellareilla näimme tammitynnyreiden kyljissä tuttuja merkintöjä. Constantia Glenin punaviini Five on minun suosikkini. Se on loistava seuralainen vaikka hyvälle pippuripihville. Muutama vuosi kuitenkin pitää odotella ennen kuin nämä tynnyreiden juomat ovat valmiita lähtemään maailmalle. Annetaan kypsyä rauhassa, niin hyvää tulee.
Tilalla oli hiljaista, sillä syksyn rypälesato oli saatu jo poimittua. Sekä poiminta että lajittelu hoidetaan tilalla käsin. Nyt vain isot konttirekat kulkivat pihassa hakemassa pulloja ja laatikoita edelleentoimitettavaksi.
Tilaan tutustumisen jälkeen siirryimme toimitusjohtajan kanssa sisätiloihin maistelemaan viinejä.
Viinintekijä Justin Van Wyk on Constantia Glenin viinimestari.
Hänen käsialaansa ovat kaikki tällä hetkellä myynnissä olevat Constantia Glenin viinit. Pöydässä oli tarjolla punaviinit Three ja Five sekä valkoviinit Two ja Sauvignon Blanc. Nämä olivat meille toki kaikki tuttuja jo entuudestaan ja hyväksi havaittuja, mutta mukava niitä oli maistella tekijän seurassa.
Mestari viinien takana osoittautui myös mestarikokiksi ja ruuan ystäväksi. Meille tuotiin tarjolle tilan ravintolasta upeat suolapalat nautittavaksi viinien kanssa. Tilalla on kehitelty oma viineille sopiva leipä. Parhaat juustojentekijät on etsitty tuottamaan halutunlaisia juustoja. Uusia hyytelöitä kokeillaan koko ajan.
Viinintekijä Justin Van Wyk oli innostunut työstään. Hän halusi löytää uusia näkökulmia työhönsä. Iloisen ja innostavan iltapäivän kruunasi kylmiöstä esiin kaivettu harvinaisuus. Pari vuotta sitten viinimestari onnistui valmistamaan erinomaista jälkiruokaviiniä. Sitä ei ole myynnissä, mutta kylmiön viimeinen pullo avattiin vierailumme kunniaksi.
Constantia Glen 2015 Noble late harvest oli herkkujen herkkua! Ihmettelin suureen ääneen, miksei sitä ole myynnissä. Ratafiamainen maku oli sopivan sitruksisen kirpeä, mutta samalla kermainen ja makea. Olisipa ollut passion-juustokakkua seuraksi! Vieläkin nousee hyvä maku suuhun, kun muistelen tuota herkkuhetkeä.
Meillä oli loistava vierailu Constantia Glenin viinitilalle. Aivan varmasti myös jatkossa tilaamme heidän viinejään. Eteläafrikkalaiset ystävämme kertoivat myöhemmin, että he vievät usein tilalle omia vieraitaan, koska ravintola on hienosti viinipeltojen keskellä ja sieltä on mukavat näkymät alas laaksoon. Ravintolasta voi tilata pieniä tarjoilulautasia, jolle on koottu suuhunpantavaa sekä niihin sopivat maisteluviinit kohtuulliseen hintaan. Constantia Glen tuntui olevan paikallisten mielessä tunnettu ja arvotettu viinintuottaja. Eräs tosin leikillään totesi, että hinnat ovat nousseet ja nyt hän tietää, miksi näin on käynyt. Syy on kuulemma suomalaisten, jotka tilaavat viinejä kalliilla hinnalla. No, ei me nyt ihan niiiiin isoja määriä tilailla.
Viinit ovat Etelä-Afrikan lahja maailmalle. Ensimmäistä kertaa maistoin niitä 90-luvun alussa Sambiassa ja ihastuin heti. Onneksi niitä on sittemmin tullut runsaasti Alkonkin valikoimiin. Kirjoittelen myöhemmin lisää Etelä-Afrikan viineistä ja matkasta Stellenboschin viinialueelle.
Prost!
VastaaPoistaHyvää oli!
Poista