torstai 27. heinäkuuta 2017

Saunaa ja jatsiaAurinkoisena päivänä Helsingissä pitää ehdottomasti mennä Kauppatorille, tunkea itsensä lauttajonoon ja suunnata merelle.


Entinen miinanraivaussaari Lonna on vasta neljättä kautta avoinna yleisölle. Se on sopivasti vajaan kymmenen minuutin laivamatkan päässä Kauppatorilta. Saari on suosittu ja yleensä kauniilla ilmalla täytyy varautua siihen, että jonottamatta ei matkaan pääse.


Saari on pieni ja sievä. Joka vuosi sinne on rakennettu lisää palveluja. 


Saarelle päästyäni minä suuntasin ensimmäiseksi Vohvelibaariin tarkistamaan tämän kauden uutuuden, hienon näköalasaunan, varaustilannetta. Joka tunti saunalle miesten ja naisten puolelle pääsee kymmenen vuoron varannutta. Kahden tunnin saunavuoro maksaa 16€. 


Jokaiselle saunojalle on laitettu puukoppaan pefletti ja muki juomista varten. Oman koppansa voi viedä pukuhuoneeseen. Arvotavarat voi laittaa lukolliseen kaappiin. Pukeutumistilat ovat pienet, mutta seuraavalle kaudelle niitä rakennetaan lisää.


Sauna lämmitetään ulkoa päin. Kiukaat ovat kertalämmitteisiä. Lauteille kiivetään ylös. Sieltä on hienot näköalat merelle. Löylyt ovat loistavat. Lauteiden alla on pesutilat. Puukiuluun voi itselleen laittaa pesuvettä. 


Sitten vain nahka höyryävänä mereen purjeveneiden kulkua ihailemaan tai joutsenpariskunnan kanssa kellumaan kivien kupeeseen. Veteen pääsee pitkälle mukavasti sementtisiä askelmia hyödyntäen. Mutta  kun askelmat loppuvat niin avantotossuja tulee ikävä sillä pohjan kivet ovat todella kovakouraisia jalkapohjia kohtaan. Ensi kerralla pitää ehdottomasti ottaa vesijalkineet mukaan.


Lonnassa saunominen oli todella rentouttava nautinto. Lauteilla ei ollut ruuhkaa ja jutustelu oli leppoisaa. Kantahelsinkiläisten lisäksi paikalla oli muunkielisiä saunojia. Ainakin englantia, ruotsia ja syvää savonmurretta kuului lauteilta. Ulkorappusilla ja kivillä oli kiva istuskella ja jutella. Vohvelibaarista sai ostaa lisää saunajuomia, jos vesipisteen juomavesi ei riittänyt.


Saunan päälle maistuivat hyvät lohitäytteiset vohvelit ja siideri. Tässä vaiheessa mieskin ehti mukaan kesäillan rientoihin. Yläkerran ravintolaan emme mahtuneet ilman etukäteisvarausta. Ulkoterssilla istuskelivat sulassa sovussa niin vohvelin kuin gourmet-ruuan syöjät.


Lonnassa järjestetään konsertteja. 


Me istuskelimme kuuntelemassa ilmaista jazz-konserttia. Terassi oli täynnä viimeistä paikkaa myöten hyväntuulisia kuulijoita. Aurinko lämmitti ihanasti saunan rentouttamaa kroppaa. Takana tööttäilivät Suomenlinnan lautat. Horisontissa kaartelivat sulassa sovussa merilinnut ja lentokoneet.


Auringon laskiessa kiertelimme rantakallioilla retkeilijöiden evästäessä omissa ryhmissään.


Suomenlinnasta saapuva lautta poimi meidät mukaansa paluumatkalle. Rannalle jäi osa jonottajista odottamaan seuraavaa tunnin päästä tulevaa vuoroa. 


Lonnassa kesä jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti