torstai 25. elokuuta 2016

Viinikaupunki Eger - UnkariViini lempinimeltään Erkin Pikakivääri lienee Suomessa tunnetuin unkarilainen viini. Minä ainakin muistan opiskeluajoilta, kuinka halpa ja hyvä Egri Bikaver oli varma valinta. Sitä haettiin, kun oli juhlan aihetta. Oikealta nimeltään tuo viini on Egerin häränveri. Eger on siis Egri Bikaverin tuotantoalue ja sijaitsee noin sata kilometriä Budapestista koilliseen.


Me toivotimme Budapestissa matkatovereille hyvää paluumatkaa Suomeen ja suuntasimme itse vuokra-autolla kohti Egerin viinipeltoja. Peltoja ja viinikellareita sitten riittikin. Egerin keskustasta pääsee pienellä turistijunalla tuksuttelemaan Kauniiden naisten laaksoon (Szépasszonyvölgy). Matka ei ole pitkä, mutta samalla voi vähän lepuuttaa jalkojaan. Alueella on melkein sadan viinintuottajan kellari tai esittelyhuoneisto. Kaikki eivät olleet auki, mutta useita kymmeniä odotti maistelijoita ovet apposen auki.


Suurin osa tuottajista myi viiniä suoraan asiakkaan kanistereihin. Näiden viinien hinta oli euron tietämillä. Osa maistui aivan mitäänsanomattomalta, mutta hyviäkin löytyi joukosta. Pienet maistit sai ilmaiseksi mutta desilitroittainkin lasissa sai ostaa juomia. Jotkut myivät ohessa pikkusuolaista naposteltavaa.


Lasipulloissa myytiin parempaa juomaa. Hinnat liikkuivat parista eurosta ylöspäin. Kympin viini oli jo paremmasta päästä. Uuuuhhh, sanon minä ja ajattelen mitä tämä maksaa Suomessa.


Viini on kuin nainen. Se vain paranee vanhetessaan. Sen taas totesimme tälläkin retkellä.


Iloinen herra Sandor oli hauska tuttavuus. Luimme etukäteen muutamia viiniarvosteluja. Sandorin viinit ja herran luonne arveltiin kylän parhaaksi. Hauskat olivat jutut, mutta tarjolla oli pelkkää muovipulloviiniä. Hyvää toki kun vertasi muihin, mutta hyviä vuosikertaviinejä ei häneltä saanut.


Viininmaistelun ohella pidimme huolta ruokahuollosta. Kellareiden vieressä oli pitkät rivit ravintoloita, joissa sai täydennystä, jos tuottajien myymät pikkupalat eivät riittäneet.


Egerin kaupungin ydinkeskustassa on monta viinimyymälää ja muutaman tuottajan ravintola. Petrenyn myymälästä ostimme vuoden 2009 Egri Bikaver Big Band viiniä. Se on voittanut useita palkintoja ja matkasi meidänkin mukana Suomeen. Egerissä se maistui hyvältä. Katsotaan miltä se maistuu syksyn synkän hetkenä kotona kynttilän valossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti