keskiviikko 24. elokuuta 2016

Picassoja BudapestissaMikä onnenpotku, kun huomasin Budapestin vierailulla, että Budan linnan Kansallisgalleriassa olevan Picasso-näyttelyn aukioloa oli pidennetty elokuun 28. päivään saakka. Alunperin näyttelyn piti olla auki vain heinäkuun loppuun saakka, mutta suuren suosion takia aukioloa oli jatkettu ja mekin ehdimme paikalle.


Loppujen lopuksi näyttelyitä kierrellessä innostuin vielä enemmän Modiglianin ihanista naisista. Tuo näyttely on auki 2.10.2016 saakka. Se kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, jos matkailee Unkarissa. Modiglianin tauluja olisin katsellut vaikka koko päivän. Kukapa tietäisi miksi ne olivat niin kiehtovia.


Kulttuurielämyksen täydensi lepohetki gallerian terassilla, josta on upeat näkymät Tonavalle ja Pestin puolelle. Lasissa kupli Unkarin samppanja eli Törley-kuohuviini. Näin kertovat Törleyn sivut:

Unkarilainen József Törley perusti Törleyn viinitalon yli 130 vuotta sitten. Nuoruudessaan Törley sai mahdollisuuden matkustaa Champagnen alueelle Ranskaan, jossa hän oppi samppanjan valmistusmenetelmän. Palattuaan kotimaahan hän aloitti oman viinintuotannon.

Törleyn viinit saavuttivat pian suuren suosion paitsi Unkarissa, myös hoveissa ja kuningashuoneissa ympäri Eurooppaa. Törleyn valmistamaa kuohuviiniä alettiinkin kutsua nimellä ”Unkarin samppanja”.

Toisen maailmansodan aikana tuotteiden vienti tyrehtyi Törleyn tehtaan jouduttua pommitetuksi. Nykyisin Törley on Unkarin suurin kuohuviinien valmistaja.Törleyn jälkeen kurkistimme vielä Kansallisgallerian klassikkopuolelle.


Upeita tauluja oli sielläkin katseltavaksi.


Tämä taulu kuvasi hienosti lämpöistä kesäfiilistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti