torstai 30. huhtikuuta 2015

53 munkkiaVappuaattona yritän korvata sitä, että olen koko muun vuoden huono ja laiska leipuri. Vappuna paistan munkkeja niin paljon, että kaikki halukkaat saavat niin paljon kun jaksavat syödä. Munkit ovat vappuaaton illan pääruoka.


Ensimmäisen kerran paistoin itsekseni munkkeja 80-luvun sinkkuboksissa. Puhelinsoitto äidille ja ohjeet haltuun. Silloin ei haettu reseptejä netistä. Lapsuuden kodin vappuun kuuluivat aina itse tehdyt munkit. Samainen muistiin kirjoitettu resepti on seurannut minua kaikki nämä vuodet.


Ensin annetaan taikinan nousta kuohossa.


Nousseesta taikinasta tehdään pullapalleroita, 


jotka sitten kohotetaan uudelleen.


Pienellä koepallerolla selvitetään, että rasvan lämpötila on oikea.


Kun pinta näyttää hyvältä ja sisuskin on sopivan kypsynyt, niin sitten vain paistamaan.


Tavallisessa kattilassa saa paistettua muutaman munkin samaan aikaan.


Sokerointiin pystyvät kaikki osallistumaan. Se pitää tehdä kun munkin pinta on vielä kostea ja kuuma, että sokeri tarttuu.


Meillä munkit syödään sitä mukaa kun niitä paistetaan. Tänä vuonna oli munkeilla hyvä menekki, sillä 53 munkista jäljelle jäi viisi. Yleensä olen paistanut niin paljon, että naapureillekin voi viedä, mutta tänä vuonna ei paljon jäänyt yli.


Maukasta munkkijuhlaa!

2 kommenttia:

  1. Reilut viisikymmenta minunkin ohjeestani tulee. Teen kylla maitoon, ja laitan kardemummaa ja viimeksi lisasin myos vaniljasokeria. Mielestani se paransi makua entisestaan.
    Sokerointiin taalla kaytetaan polysokeria, kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Erinomaisia vinkkejä! Ensi vuonna yllätän kaikki näillä lisämausteilla!

    VastaaPoista