perjantai 17. lokakuuta 2014

Maltan valitut palat


Maltan matkan hauskin tarina on ollut Anthony Hilin kertomus siitä, kuinka hän aloitti viinin viljelyn Gozon saarella. Ensin hän tiristi tai ehkä jopa kiristi ;) vaimon sukulaisia saadakseen maata viiniviljelyksille. Sisua tarvittiin, kun hän pengersi rinteitä ja istutti vesisateessa viinipensaita kyläläisten kauhuksi ja kummastukseksi. Viinin tekeminenkin kuulosti varsin kokeilevalta. Suuri harmi hänellä on ollut, kun viinivarastona toimiva pommisuoja päästi vedet lattialle. Naurussa oli pitelemistä, kun tuli mieleen ihan suo, kuokka ja Jussi tarinat. Tulosta on kuitenkin tullut, kun viinit ovat saaneet palkintoja. Meillä oli oikein kiva viininmaisteluretki Tal-Masarin tilalle.

Kalastajakaupunki Marsaxlokk Vallettasta kaakkoon oli oikein viehättävä paikka. Siellä söimme matkan parhaat kalaruuat. Kaiken kaikkiaan Maltalla ruoka on valtavan hyvää, syö sitten kalaa, lihaa tai ihan mitä vain. Yhtään kertaa emme ole pettyneet vaikka ollaan vaihdeltu ruokapaikkoja ihan uteliaisuudesta. Malta on kyllä kulinaristin toivemaa ja hinnatkin suomalaisittain ajateltuna varsin kohtuulliset. Kuten myös juomien hinnat.

Mdinan keskiaikaisen kaupungin kujat olivat kiehtovat. Oppaamme kertoi vanhoista omistajasuvuista, jotka edelleenkin omistavat huviloita ja linnoja alueella. Joissain huviloissa on avattu ravintoloita ja kauppoja. Hienoja kämppiä muuten, mutta tammi-helmikuulla lämpötilat laskevat kuulemma niin, että vanhoissa taloissa saattaa olla kylmempää sisällä kuin ulkona, siis alle kymmenen astetta, eikä tietystikään keskuslämmitystä. Ihan kiva olisi leikkiä linnanneitoa lämpimällä kelillä, mutta talvella kyllä mielikuvitus hyytyisi.

St. Johnin katedraali koristuksineen oli varsin vaikuttava näky. Kirkon ovat rakentaneet Maltan ritarit 1500-luvulla. Akustiikka oli myös hieno. Kuuntelimme kuoroa sunnuntaiaamun messussa. Kirkon museossa oli valtavia seinägobeliineja, kooltaan ehkä noin 6x5 metriä. Niiden entisöinti on miljoonainvestointi. Taidetta kirkossa oli vanhan taiteen ystäville. Kuuluisin lienee Caravaggion teos Johannes Kastajan mestaus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti