tiistai 30. syyskuuta 2014

Vieno-tädin lentävä matto

Ensin meille tuli Iranin reissulta silkkimatto Elämän puu. Mattojen maailma alkoi kiehtoa. Hankin luettavaksi erityisesti persialaisia mattoja käsitteleviä kirjoja. Joskus julkisissakin tiloissa tuli vastaan lattioilla tai seinillä itämaisia mattoja. Kääntelin mattojen nurjia puolia ja tutkin onko ne käsintehtyjä ja mikä on solmutiheys. Reissuilla maailmalla selvittelin eri maiden mattoperinteitä ja kudontamalleja. Jotenkin vain persialaisten mattojen tyyli tuntui kiinnostavimmalta. Matoissa niinkuin muissakin esineissä minusta parasta on tarina mattojen takana. 


Kuin sattumalta vastaan tuli toinenkin matto, joka selvästi kuului meille Elämän puun kaveriksi. Seikkailin Tori.fi sivustolla ja etsin olohuoneeseen mattoa. Silmille pomppasi ilmoitus itämaisesta matosta. Puolta ajatusta en ehtinyt miettiä kun jo juttelin puhelimessa myyjän kanssa. Seuraavana päivänä lähdin autoretkelle. Joku muu oli jo ehtinyt käydä mattoa katsomassa ja tinkaamassa, mutta myjällä oli samalla lailla kuin minullakin sellainen olo, että matto kuului meille. Maton tarinan kuulin myyjältä.

    Elämän puu

Matto oli kuulunut vanhapiikatäti Vienolle. Vieno-täti oli tehnyt elämäntyönsä laboranttina ja sisustanut somaa pikku kotiaan. Kaukaa maalta hän lähti hakemaan mattoa vanhasta ja arvostetusta mattoliikkeestä Helsingistä. Matto matkasi hänen mukanaan sinkkuboksin lattialle. Vieno-täti kuoli yhdeksänkymppisenä ilman perillisiä. Matto kulkeutui sisaren lapsille. Matto pesetettiin ja siirrettiin vintille, kun sopivaa sijoituspaikkaa ei löytynyt. Melkein kymmenen vuotta matto odotti meitä pesulan pussissa. 

    Vieno-tädin lentävä matto

Matto on Iranista Nahavandin alueelta oleva villamatto ja siis vähintään sukulainen meidän Elämän puu- matolle, koska on samasta maasta kotoisin. Matossa on hienoja kukka-aiheita, mutta värimaailmaltaan se on aivan erilainen kuin Elämän puu, paljon tummempi ja värikkäämpi. Olen huomannut, että matolla on taikavaikutuksia. Matolla kun istuskelee tai makailee ja tutkii sen kuvioita, niin pian on aivan muissa maailmoissa. Tästä matto on saanut nimensä Vieno-tädin lentävä matto. 


Tämänkin jälkeen meille tuli vielä yksi silkkinen iranilainen matto, Kaarinan kaunis silkkimatto. Senkin löytyminen on oma tarinansa, mutta ehkä mattotarinat nyt riittävät tältä erää.

     Kaarinan kaunis silkkimatto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti