keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Japanilainen mini puutarhaHaluatko jatkaa puutarhan hoitamista läpi talven? Kun syksy tulee ja puutarhan hoitaminen ei onnistu ulkona, voit hankkia itsellesi japanilaisen sisäpuutarhan. Japanilainen mini puutarha rakennetaan puisesta laatikosta, jossa on hiekkaa ja kiviä. Hiekkalaatikon koko voi vaihdella pienestä pöydällä pidettävästä aina isoon lattiaversioon. Puutarhan hoitoon on erilaisia työvälineitä, mutta tärkein on pieni harvapiikkinen harava, jolla voi muotoilla hiekan pintaan erilaisia koristekuvioita. Lehtiä ei tästä puutarhasta tarvitse haravoida, eikä ruohoa leikata. 

Ensimmäisen kerran näimme tällaisen puutarhan ystävillä Teheranissa. He olivat tuoneet puutarhansa matkamuistona Balilta. Tein melkoisesti työtä löytääkseni samanlaisen. Netistä puutarha löytyi helpoimmin nimellä Zen Garden tai japanilainen mini puutarha. Nettikaupasta puutarhan olisi voinut tilata, varsinkin itse rakennettavana sarjana. Näppärä askartelija voi sen vaikka itse rakentaa omista materiaaleista. Löysin valmiin paketin myös helsinkiläisestä Cincin liikkeestä, joka on erikoistunut balilaisiin koriste-esineisiin, koruihin jne.


On uskomatonta kuinka yksinketainen puulaatikko täynnä hiekkaa ja muutama kivi voi olla niin koukuttava. Olohuoneen pöydällä tämä puutarha houkuttaa kotiväkeä ja vierailijoita tekemään omia asetelmiaan. Paketin mukana tuli muutama kivi, mutta me olemme ottaneet mukaan erilaisia matkamuistokiviä, joita voi vaihdella asetelmissa mielialan mukaan. Olen matkustanut kuukauden ympäri Japania  ja hurmaantunut siellä puutarhoihin. Niissä on lumoava harmonia ja kauneus. Rakkauteni erilaisiin kiviin lienee myös sieltä, sillä japanilaisen puutarhan yksi tärkeimmistä elementeistä on kivet, niiden muodot ja asettelu tilaan. Mini puutarhasi hiekan väriä voi myös vaihtaa, jos siltä tuntuu. Valkoinen ei ole ainoa vaihtoehto. Hiekan väriä voi vaikka sävyttää muun sisustuksen mukaan. Työkalujakin voi rakennella monipuolistamaan korustelua. 


Mikä mielestäsi on sivulla näkyvistä puutarha-asetelmista japanilaisen surffarimme Natsukon tekemä?


3 kommenttia:

  1. Kaikkea ne japsit keksivat! Ja muuten vihdoinkin hyotykayttoa niille lukemattomille matkamuistokiville, joita minullekin on kertynyt.

    Olisiko tuo ensimmainen Natsukon mallia?

    VastaaPoista
  2. Viimeinen oli Natsukon. Hänellä oli tarina, että mustat ja valkoiset kivet ovat se mikä hänestä näkyy ulospäin ja värikkäät kivet kuvaavat hänen sisintään

    VastaaPoista