keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Koijärveltä Viiankiaavalle - kantaa ottavaa taidetta



Hämmentävää astua taidegallerian ovesta sisään ja tuijottaa ensimmäisenä Pentti Linkolaa silmästä silmään. Linkola 81 v. on Suomen varmaan tunnetuin luonnonsuojelija, filosofi ja toisinajattelija. Hän oli jo Koijärven kuivaamista vastustavassa kansanliikkeessä mukana ja nyt sitten Kaija Kiurun näyttelyn avajaisissa  Galleria G:ssä.


Piristävää kun taitelija ottaa kantaa. Kuvataiteilija Kaija Kiurun näyttely on selvästi ja vahvasti kantaaottava, ei kuitenkaan aggressiivisella tavalla. Suojeltu aapa nimeä kantavassa näyttelyssä otetaan kantaa Viiankiaavan kohtaloon. Viiankiaava sijaitsee soidensuojelu- ja Natura-alueella Sodankylässä. Siellä on havaittu useita uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Viiankiaavan alueelta vähän aikaa sitten löydetyt nikkeli- ja kupariesiintymät ovat vuosisadan malmilöytö. Vastakkain ovat taloudelliset ja luonnonsuojelulliset näkökulmat. Eu:n komissiolta odotetaan lausuntoa asiasta. Eu:ssa Viiankiaava on tärkeä ennakkotapaus. 



Sodankyläläinen Kaija Kiuru on antanut oman kylän ihmisten puhua suonsa puolesta. Kuuluisin puolestapuhuja lienee kunnanvaltuutettu Riikka Karppinen, 20v. http://www.hs.fi/paivanlehti/kotimaa/Koulutyttö+vastaan+kaivosyhtiö/a1351833160372

Minusta näyttelyn yleensä tekee mielenkiintoiseksi se, että löydän jotain, mitä taiteilija on halunnut sanoa. Minä haen taiteesta ihmisiä, kasvoja, kertojia ja tarinoita. Niitä tässä näyttelyssä riittää. Viesti on vahva. Galleria G ja www.kaijakiuru.net  


Näyttely oli minulle positiivinen yllätys, varsinkin kun ennakko-odotukset olivat jotain aivan muuta. Ehdottomasti piristävä poikkeus mitään sanomattoman taiteen joukossa. Joskus on mukava leikkiä salapoliisia ja yrittää selvittää taiteilijan salakoodia, mutta tällä kertaa oli mukava, kun ei tarvinnut epäillä olevansa eksyksissä. Olo oli melkein kuin herätyskokouksessa, viesti tuli selväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti