perjantai 12. toukokuuta 2017

Grand Champagne 2017Samppanja on pullotettua riemua ja kuplivaa iloa. 


Kolmatta kertaa järjestetty Grand Champagne Helsinki 2017 tapahtuma tarjoaa tuota iloa niin paljon kuin jaksaa ottaa vastaan. Maisteltavana on noin 280 eri samppanjaa ja edustettuna yli 50 samppanjataloja. Samppanjamessut eivät korvaa matkaa Ranskaan juoman alkulähteille, mutta se on mukava hetki maistuvien juomien äärellä ja vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun.


Me osallistuimme torstai-iltana Master Class - luennolle, jossa Charles Heidsieckin samppanjatalon Damien Valtier kertoi samppanjoistaan ja maistatti viittä eri samppanjaa. 


Charles Heidsieckin samppanjat ovat voittaneet kaiken mitä viinimaailmassa on voitettavana. Yksinomaan viime vuonna talon vakiosamppanja Brut Réserve voitti niin maailman parhaan vuosikerrattoman kuohuviinin (Champagne and Sparkling Wines World Championships), Viinilehden Vuoden samppanjan sekä Vuoden Viinit kilpailun parhaan samppanjan tittelit.


Maisteltavat samppanjat olivat erinomaisia ja luento ihanalla ranskalaisaksenttisella englannilla oli leppoisa. Mitään ihmeellistä ja uutta ei auennut, mutta hyvän myyntipuheen Damien piti. Hyvää tuotetta on helppo kehua. Maistelun kruunasi vuoden 1982 Champagne Charlie. Muut maisteltavat olivat Charles Heidsieck Brut Réserve NV, Charles Heidsieck Vintage 2005, Charles Heidsieck Rosé Vintage 2006 ja Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995. 


 Vieressäni luennolla istui Vuoden tarjoilijakilpailun semifinalisti Saara Pulkkinen Imatran Holiday Club Saimaalta. Hän kertoi hauskan tarinan, kuinka oli yhdistänyt kilpailussa onnistuneesti perunapiirakan juomaseuraksi samppanjan. Cuisine nouveau, sanoisin!


Messuilla oli tarjolla myös pientä suolaista usealta eri ravintolalta.


Me kyselimme Mira Åkerbergilta vinkkejä osterien valintaan ja kuoren aukaisuun. Hyvät vinkit saimmekin, sillä Mira on ollut osterien aukaisun Suomen mestari naisten sarjassa useampana vuonna. Torstai-iltana Mira oli aukaissut messujen asiakkaille jo yli 200 osteria. Me odottelemme uutta osteriveistämme Ranskasta, niin pääsemme itsekin harjoittelemaan.


Messuilla oli myynnissä alan kirjallisuutta ja muutakin samppanjaan liittyvää.


Pääsylipun hinnalla sai itselleen Lehmann Glassin Opale 21 samppanjalasin, josta sujui samppanjojen maistelu messuilla ja sen sai kotiinviemisiksi illan jälkeen. Lehmanilla on myynnissä hauskan näköisiä laseja. Jos kotoa puuttuu pullon aukaisuun samppanjamiekka, niin sellainenkin olisi ollut tarjolla.


Suomen juhlavuoden samppanjaksi on valittu Ayalan brut, jonka etiketissä komeilee Tove Jansonin Juhlat maalla. Tätä samppanjaa löytyy Alkostakin.


Illan hämärtyessä kotiinpäin hiippailessa olo oli kuplivan iloinen. Kiitos miehelleni mukavasta äitienpäivälahjasta, joka oli matka Samppajamessuille :)


Postauksia meidän samppanjaretkistä Ranskaan löytyy blogin sivupalkista tunnisteen samppanja alta. Messut jatkuvat perjantaina ja lauantaina.

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus eilisestä :)! Itsekin kävin paikan päällä ihan itsekseen maistelemassa niitä kaikkein kiinnostavimpia samppanjoita, joita en pääse muualla maistelemaan laseittain. Ehdottomasti pitää mennä muinakin vuosina näille festareille!

  Charles Heidsieck on muuten omastakin mielestä yksi parhaista varsinkin perussamppanjan saralla, joten tuollainen master class oli varmasti mielenkiintoinen kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pääsit eilisiin fiiliksiin postauksenkin kautta :) Master class oli mielestäni ihan hintansa väärtti, varsinkin kun juomat oli hyviä!

   Poista
 2. Osterit on mulle no go, mutta nuo juomat kelpais hyvin. Champagnessa on paljon myös pieniä tosi hyviä kellareita, mutta nehän on liian pieniä myydäkseen Suomeen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostereiden kanssa tarvitaan kunnon juoma, että menee soljuvasti alas, siis vähintään pullo samppanjaa. Me tykätään kierrellä Ranskassa nimenomaan pieniä tiloja, kun siellä tapaa tekijöitä työnsä äärellä. Olemme tuoneet joka reissulta pienten tilojen juomia mukana ja niitä tilaamme myös suoraan Suomeen kuljetettunakin.

   Poista
 3. Varmaan ihan mukava kohde kun tykkää samppanjasta ja ostereista. Minä saan samppanjasta hirmuisen jälkitaudin (ihan jo lasillisesta) ja osterit tyrkkivät jo ajatuksena. Mutta kauniita pulloja ja jostain taisin lukea, että samppanjalla on jokin terveysvaikutus (ei jäänyt mieleen mikä... parantaisiko muistia...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon että terveysvaikutuksia on paljon, ainakin tulee iloisempi mieli kun ottaa lasillisen tai kaksi. Sehän on tärkeä terveysvaikutus :)

   Poista