maanantai 9. marraskuuta 2015

Ratafia de ChampagneRanskassa Champagnen alueella tuotetaan väkevää viiniä nimeltä Ratafia de Champagne. Sitä saadaan samppanjan valmistuksen ohessa tehdystä brandystä ja viinirypäleiden mehusta. Juoma on tarkoitettu nautittavaksi 8-11 asteisena aperatiivina tai jälkiruokaviininä. Juoma on vahvuudeltaan 18%. 

Ratafiaa (de Champagne) on tarjoiltu samanlaisena jo yli 800 vuotta, mutta vasta nyt syyskuun alussa 2015 se sai virallisen asemansa EU:n suojattuna Champagnen alueen tuotteena. Ratafiaa on muuallakin päin maailmaa, mutta sitä ei pidä sekoittaa Champagnen alueen erilaiseen Ratafiaan. Ensimmäiset suojatut Champagnen alueen Ratafiat tulevat myyntiin 2016.

http://www.thedrinksbusiness.com/2015/09/ratafia-de-champagne-given-official-status/


Toimme kesällä Ranskasta maisteltavaksi pullon Ratafiaa, joka on valmistettu Bouchen samppanjatilalla Pierryssä. Maku oli mukavan pehmeä eikä liian makea. Yhdistimme Ratafian karpaloihin ja kinuskikastikkeeseen. Yhdistelmä oli oikein hyvä. Ratafian maku muistuttaa enemmän sherryä tai calvadosta kuin makeaa likööriä, ehkä siinä on jotain portviinintyyppistä. Ratafiaa on vaikea verrata johonkin muuhun, sillä se on ihan omanlaisensa.


Minä ihastuin Bouchen Ratafiaan oitis ja luulen, että samppanjaretken tuomisina laukusta löytyy tulevaisuudessa myös muutama pullo Ratafia de Champagnea. Alkossa on ollut vielä viime vuonna myynnissä Champagnen alueen Ratafiaa, mutta nyt se on poistettu tuotevalikoimista. Hinta tuolloin on ollut vähän yli neljäkymmentä euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti