lauantai 7. tammikuuta 2017

KultakausiMäntän Serlachiuksen taidemuseo Göstassa on esillä Marita Liulian loistava näyttely Kultakausi. Kokonaisuus on paras mitä muistan nähneeni tässä museossa. Korkeaan tilaan on rakennettu täyteläinen esitys tauluista, valokuvista, videoteoksista jne. Ensimmäistä kertaa näen, että näyttelytilan korkeus on hyödynnetty koko mitassaan tasapainoisesti. Liulian teokset käyvät vahvaa vuoropuhelua samassa tilassa esillä olevien Gallen-Kallelan, Scherfbeckin ja muiden vanhojen taiteilijoiden kanssa. Näyttelytilassa soi vanhan idolimme haitarimies Kimmo Pohjosen intensiivinen musiikki. Balettitanssija Minna Tervamäki, jota kävimme ihailemassa mm. Espoon EMMAssa livenä, tuli meitä vastaan Mäntässä videolla. Jokainen näyttelyvieras sai ripustaa kultaisen puun oksalle omia mietteitään kultakaudesta. Liulian edellinen näyttely, jonka näin Kiasmassa oli maailmanuskontoja käsittelevä Choosing My Religion. Sekin oli hyvä, mutta Kultakausi puhuttelee minua enemmän.

Me teimme taidehankintoja Liulian näyttelystä. Seinälle kootussa teoksessa on mustia muovista työstettyjä palasia, joita kutsuimme tuttavallisesti köntsiksi. Nyt odottelemme näyttelyn sulkeutumista huhtikuun lipulla. Sen jälkeen yksi meille varattu köntsä suuntaa taidekokoelmiimme. Tervetuloa köntsä kotiin! 


Göstassa oli esillä myös Merja Tanhuan lapsivalokuvia Kirsikkamadonna-näyttelyssä. Lisäksi osallistuimme Aalto-yliopiston taidekasvatuksen professori Helena Sederholmin ja tietokirjailija, tiedetoimittaja Markus Hotakaisen vetämään Taiteen tähtitaivaat- näyttelyn kuraattorikierrokseen. Olen kiertänyt näyttelyn kerran aikaisemmin läpi saamatta siitä irti oikein mitään. Näiden kahden asiantuntijan johdolla silmäni avautuivat ymmärtämään näyttelyn sanomaa. Näyttely päättyy sunnuntaina 8.1.2017.


Meillä oli mukava Mäntän taideretki, joka oli Museokorttiretkeni Nro 28.

2 kommenttia:

  1. Olin muistaakseni Kiasmassa joskus Marita Liulian näyttelyssä. Me päästiin viime luokkakokouksella katsomaan Kimmon P:n harkkoja, sympaattinen kaveri, on esiintynyt Kölnissäkin. Hieno toi museokortti, täällä ei ole sellaisia. Meillä on Bonnissa olevan valtion taidemuseon kortti ja sillä saadaan joskus alennusta, tänäänkin Düsseldorfin näyttelyssä viisi euroa, parempi kuin ei mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museokortti on aivan huippu. Ainakin minun museossa piipahteluni ovat lisääntyneet huimasti.

      Poista