tiistai 22. marraskuuta 2016

Elämä tarjottimella



Sinebrychoffin taidemuseossa on esillä asetelmatauluja 1500-1700-luvuilta. Näyttely on nimeltään Elämä tarjottimella. 

Hesarin nettisivuilta löytyy hyvä artikkeli asetelmien tulkinnoista.
http://www.hs.fi/tiede/a1479271773443


Minäkin innostuin noista artikkelin tulkinnoista ja rupesin katselemaan näyttelyn asetelmia ihan uudella silmällä. Yllättäen näistä tauluista löytyi paljon piiloviestejä, joita ei huomaa ennen kuin katsoo tarkemmin. Kuinka monesta kauniista taulun asetelmasta löytyi esim. pieniä tuhoeläimiä muistuttamassa ajan ohikiitävästä luonteesta.


Taidemuseon salit on nimetty teemoittain. Huoneittain voi tutustua asetelmiin, jotka kuvaavat hyvää elämää, luksusta, katovaisuutta, himoa, herrojen herkkuja ja kukkaloistoa. Alla olevassa asetelmassa voi perehtyä 1600-luvun aamiaiseen.


Murattiseppele ja viljanjyvä kertovat tulevasta taivaspaikasta, kirja ja pergamentit viittaavat siihen, että tieto on katoavaista ja tiimalasi kuvaa ajan armotonta kulumista. Ylösalaisin käännetty kruunu, siihen istutettu pääkallo ja leukojen väliin työnnetty valtikka korostavat ihmisten yhdenvertaisuutta kuoleman edessä. Lepraan sairastuneiden piti ilmoittaa kastanjettien näköisellä hälyttimellä, kun he lähestyivät muita. Viestejä ja tulkintoja voi löytää vaikka kuinka paljon näistä vanhoista asetelmista.


Kyllä sitä osataan moderneillakin asetelmilla viestittää kaikenlaista.


Jäin pohtimaan, että onkohan meidän modernin taiteen viestit sattumanvaraisempia ja vapaammin katsojan tulkittavia kuin ennen vanhaan. Annamme alitajunnan johdattaa asetelmien tekemistä. Vanhoissa perinteissä vaikka ikebanassa muotokieli oli tärkeää ja viesti osattiin muodostaa sääntöjen mukaisesti. Vieläkö joku osaa sanoa, millainen viesti on kätketty siihen, että vieraalle viedään kahden kukan sijasta kolme kukkaa? Onko sillä nykyaikana enää merkitystä...

Museokorttiretki Nro 27

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta! Tosi hienoja nuo taulut kyllä on, ja tulkinnat myös. Ilmeisesti nykypäivänä kukkien määrällä tms ei enää ole juurikaan merkitystä. Ehkä on niin että piiloviestit kätkeytyvätkin tylsästi sosiaalisen median maailmaan..? Piiloviestiä voi tykkäämällä tai ei tykkäämällä, kommentoidaanko ja jos niin mitä kommentoidaan.. :D Itse haluaisin kyllä oppia ja tutkia noita vanhoja perinteitä, vaikuttavat niin kiinnostavilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viestinnässä on aina kaksi osapuolta eli viestin lähettäjä ja viestin vastaanottaja. Tämä on minusta mielenkiintoista, sillä sama asia merkitsee eri ihmisille eri asioita. Jollekin kallankukka on kuoleman kukka, toiselle se ei sitä ole jne...

      Poista