sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Retkiluistelua - Helvetinjärven kansallispuistoEnsimmäistä kertaa elämässäni pääsin kokeilemaan retkiluistelua. Olen luistellut kaunoluistimilla vuosittain enemmän ja vähemmän, mutta nyt tilaisuuden tullen päätin kokeilla minulle uutta lajia. 


Retkeni suuntautui Ruoveden Koverojärvelle, joka sijaitsee Helvetinjärven kansallispuistossa. Ruovesi - Virrat kantatieltä nro 66 kääntyy viitta Koverontielle. Pikkutietä ajetaan noin 3,5 kilometriä ja sieltä löytyy Koverojärven pää, josta 6 kilometrin reitti alkaa. Tien ja aivan järven vieressä on tilava parkkipaikka, johon on helppo pysäköidä auto. 

Kello yhdeksän aamulla minä olin jo lähtökuopissa. Edellisillan luistintenkäytön kuivaharjoittelun rohkaisemana totesin, että ei muuta kuin luistimet jalkaa ja baanalle.


Varovaisen alun ja tasatyöntölykkimisen jälkeen lisäsin vauhtia ja luistelu alkoi sujua. Retkiluistimet tuntuivat yllättävän vakailta. Luistelu luonnonjäällä oli huomattavasti helpompaa retkiluistimilla kuin omilla kaunoluistimilla. Reitti toki oli loistavassa kunnossa, eikä railoja tarvinnut pelätä. Lainasauvat olivat minulle hieman liian pitkät, enkä osannut niitä oikein hyödyntää. Menomatkan sain nauttia erämään aamuhiljaisuudesta ja mahtavista maisemista. Paluumatkalla muitakin oli jo herännyt. Vastaan tuli erilaisia menopelejä ja ihmisiä nauttimassa ulkoilusta pikkupakkasessa.


Koverojärvi on hyvin kapea ja reitti kulkikin lähellä molempia rantoja. Upeat maisemat! Kesällä tämä on varmaan hieno paikka vaikka meloa.


Tänä talvena lunta on ollut kovin vähän. Koveron maisemat tarjosivat kuitenkin upeita talvinäkymiä. 


Kahdentoista kilometrin luisteluun käytin aikaa valokuvaus- ja rupattelutaukoineen vajaan pari tuntia. 


Sitten on kiitosten aika. Miten on mahdollista, että erämaajärvellä on upea luistelureitti kaiken kansan kuljettavaksi? Yhdeksän aikaan kun aloittelin matkaani, niin minua vastaan ajeli mönkijällä aurauspuuhissa oleva Eero Lehtola. Omaksi ja muiden iloksi hän pitää reittiä auki vapaaehtoistyöllä. Minä kumarran ja kiitän Eeroa, joka mahdollisti tämän hienon luontoelämyksen loistavalla luistelubaanalla.

Kiitos Ruovesi lehden toimitukselle hyvästä ulkoiluvinkistä, systerille luistinlainasta, veljelle kypärälainasta, miehelle lämmittävistä hanskoista! Taidan jäädä retkiluistelukoukkuun....


PS. Ruoveden keskustassa on huhujen mukaan Pappilanlahden - Kotvion reitti, joka myös pitäisi käydä katsastamassa. Nyt on luvattu hyviä luistelukelejä. Ihmiset baanalle!

6 kommenttia:

 1. Mä varmaan kaatuisin heti kun jäälle pääsisin.

  VastaaPoista
 2. Monoissako nuo terät on kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jalassa monot jotka käy sekä hiihtämiseen että luisteluun. Terät kiinnitetään monoihin samalla tavalla kuin suksetkin. Näppärää.

   Poista
 3. Voi vitsit, olen jo pitkään halunnut kokeilla retkiluistelua! Vaikuttaa niin hauskalta. Suunnitelmissa onkin hankkia omat luistimet, setä aurailee tuohon jäälle rataa aina välillä jolla ajavat mönkijällä/mopolla, joten eiköhän se käy retkiluistimillekin! Ja tuo sinun kulkemasi reitti olisi myös mukava käydä testaamassa, maisemat näyttää niin hienoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin tänään etsiä urheilukaupoista itselleni omia monoja ja luistimia, mutta kaupat myyvät ei oota. Monoja vielä löytyisi muttei teriä...

   Poista