maanantai 20. helmikuuta 2017

Neitsytmatkalla uponnut Vasa-laiva



Vasa-laiva oli aikansa upein luomus. Se rakennettiin 1600-luvulla. Tarkoituksena oli näyttää muille maille Ruotsin valta ja mahti merillä. Kuinkas sitten kävikään? Neitsytmatkallaan Tukholmassa 10.8.1628 se upposi satama-altaaseen. 


Yli kolmesataavuotisen unensa aikana meren pohjassa mudan alla se kadotti kauniit värinsä, mutta säilyi kuin ihmeen kaupalla yhtenä kappaleena. Vuonna 1961 se nostettiin kertomaan tarinaansa omasta aikakaudestaan.


Vasa-museo on näkemisen arvoinen ja mielenkiintoinen. Tukholman päiväristeilyllä sinne ehtii poiketa vallan mainiosti. Me ostimme laivalta Siljan infotiskiltä edestakaiset bussiliput hintaan 100 SEK aikuiset / 60 lapset 6-17 vuotta. Laiva tuli Tukholmaan 9.45 ja ensimmäinen tilausbussi lähti 10.05 kohti Djurgårdenia ja museoita. Vartin matkan jälkeen jäimme bussista ensimmäisellä pysäkillä Nordiska Museetin edessä. Siitä oli lyhyt kävelymatka Vasa-museolle. Netissä varoiteltiin pitkistä lippujonoista, mutta me kävelimme suoraan lippuluukulle. Takit ja reput sai poleteilla lukon taakse kaappiin talteen. Klo 10.30 olimme jo mukana erinomaisella englanninkielisellä puolen tunnin opaskierroksella. Sillä oli hyvä aloittaa koko kierros.


Museolta löytyy hyvä perheravintola, jossa nälkäiset pääsevät kiertelyn lomassa herkuttelemaan vaikka tosi hyvillä lihapullilla ja sametinpehmeällä muussilla, nam! Kauemmas ei kannata lähteä ruokaa tai kahvia hakemaan. 


Me varasimme Vasa-museon kierrokselle reilusti aikaa, sillä katsottavaa kyllä riitti. Vasa-laiva oli täynnä mm. patsaita ja tykkejä. Iltapäivällä bussi poimi retkeläiset takaisin laivalle klo 15.15. Kiertelimme odotellessa Djurgårdenin rantoja. Poikkesimme Abba-museon myymälään ja lätyille Lilla Hasselbackenin hauskaan puuhuvilaan. Kesemmällä voi sitten poiketa muihin Djurgårdenin kohteisiin. Niitä kyllä riittää joka makuun ja kaikenikäisille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti