maanantai 5. joulukuuta 2016

Sua Lähde kaunis katselenHelsinki on täynnä mielenkiintoisia retkikohteita. En ole koskaan käynyt vanhan Lapinlahden sairaalan alueella, joten nyt oli korkein aika tutustua paikkaan. Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala on valmistunut liki 200 vuotta sitten Suomen ensimmäiseksi psykiatriaan erikoistuneeksi sairaalaksi. Lapinniemen sairaalan käytäviä on kulkenut monia merkkihenkilöitä Aleksis Kivestä lähtien. Nyt sairaala on suljettu ja alueella toimii erilaisia yrityksiä ja yhteisöjä.


Lapinniemi on meren rannalla sijaitseva puistomainen alue Hietaniemen hautausmaan vierellä. Pihapiirissä on useita rakennuksia. Ensimmäisenä meitä houkutteli sisään vanha raollaan oleva ovi, jonka takaa paljastui sauna. Sauna lämpiää joka päivä ja muutamalla eurolla pääsee lämmittelemään luitaan talviviimassa. Sinne olisi tehnyt mieli jäädä, mutta toisen kerran sitten.


Päärakennuksessa oli meneillään uuden taidenäyttelyn ripustuspuuhat. Taiteilijat Eeva-Kaisa Jakkila ja Jussi Valtakari valmistautuivat tänään 5.12.2016 avattavaan näyttelyyn. 


Jussin tekemät puuveistokset koukuttivat minut täysin. Jälkeenpäin tuli mieleeni, että olikohan Jussin teoksia Mäntässä esillä kesällä. Olen aivan varma, että olen niitä ihaillut jossain aikaisemminkin.


Miten joku voi saada pieniin puuveistoksiin niin paljon ilmettä ja luonnetta?


Siellä ne tyypit tuijottelivat ikkunalaudalla ja ihmettelivät itseriittoisina maailman menoa.


Eeva-Kaisan ja Jussin kanssa rupattelimme hetken. Jätimme taiteilijat rauhassa jatkamaan ripustusurakkaansa ja kurkkasimme vieressä olevaan kahvilaan pullan tuoksun houkuttelemina.


Talosta löytyi useita näyttelyjä kahdessa eri kerroksessa. Pullat saivat jäädä ja me suuntasimme yläkerran galleriaan.


Nämä kuivakukka-asetelmat olivat herkän hauraita.


Yhdistettynä vanhoihin esineisiin ne loivat rauhoittavan tunnelman.


Mukavat näkymät avautuivat yläkerran ikkunoista puistoon ja merelle.

Tässä näyttelyssä oli vähän modernimpia viritelmiä.


Runsas kulttuuripläjäys teki meidät nälkäiseksi.


Hävikkiruokaravintola Loopin herkullisesta brunssista olen postannut aiemmin.


http://blyygiblumsteri.blogspot.fi/2016/12/havikista-gourmeeta.html


Lähteen Puoti toimii puisessa piharakennuksessa. Sieltä löysin itselleni juuri oikean punaisen huovutetun koristekukkasen. Myymälä oli täynnä hauskoja lahjatavaroita ja taidetta. Saman talon kirppari oli kiinni, joten sinne pitää poiketa toisen kerran.


Ilta oli jo hämärtynyt, kun lähdimme kotia kohti. Lapinniemessä saa helposti kulumaan vaikka koko päivän. Kukahan yksinäinen sielu harhaili puistikossa?

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Sitten vain katsomaan omin silmin seuraavalla Suomen reissulla ettei blogisti ole kertonut omiaan tai liioitellut ;)

      Poista