lauantai 29. huhtikuuta 2017

Kotamäen lintutorniPirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys järjesti aloittelijoille suunnatun linturetken Kotamäen tornille. Se sijaitsee yksityisen maanomistajan tiluksilla Oriveden Eräjärvellä lähellä Rönninsalmea. 


Jätimme auton Rönnin tanssilavan pohjoiselle parkkipaikalle, josta marssimme yhdessä parinkymmenen muun kiinnostuneen kanssa Eila Smolanderin johdolla kohti lintutornia. Matkalla kuuntelimme metsiköstä kuuluvia moninaisia lintujen ääniä. Jukka T. Helinin harjaantunut korva erotti monenlaisia laulajia. Hänen opastuksellaan yritimme päästä selville kuulemastamme. Täytyy todeta, että minun oli tosi vaikea tunnistaa erilaisia viserryksiä. Ehkä sitä ajan kanssa oppisi erottamaan laulajan toisesta. Kyllähän minä erotan Antti Tuiskun ja Jari Sillanpäänkin äänet.


Perillä meitä odotti hieno lintutorni ja isäntäväen virittelemät makkaratulet valmiina. Oli todella hauska tutustua lintuihin niin, että meitä opastettiin katsomaan valmiiksi suunnattuun kaukoputkeen, annettiin muutama tunnistusvinkki sekä linnun nimi. Katsottavaa rannoilla ja ruovikoissa riitti. Monella oli omat, kamerat, kiikarit ja lintukirjat mukana. Ei tarvinnut kuin kuunnella naapurin bongauksia ja suunnata oma kiikarinsa samaan suuntaan niin taas tuli uusia lintulajeja tutuksi. Kirjan kuvista sai vielä tarkemman käsityksen siitä, mitä oli nähty sekä lisätietoa lajista. Minusta mielenkiintoisinta oli kun näimme sinisuohaukan saalistusretkellään.


Välillä oli mukava istuskella tornin kupeessa, lämmitellä auringossa ja kuunnella lintujuttuja. Keli oli pienestä tuulesta huolimatta aivan loistava linturetkelle. Pari tuntia vierähti nopeasti luonnon ihmeitä ihastellessa. Lempilintujani kurkia näimme ilokseni toisella puolella salmea.


Paluumatkalla ihastelimme pellolle laskeutuneita joutsenia.


Lintutorneissa kuhisee 6.5. Tornien taisto. Silloin kilpaillaan siitä, minkä lintutornin joukkue ehtii bongata eniten lintulajeja. Amatöörit väistykööt silloin kun ammattilaisilla on tosi kysymyksessä :) No, todellisuudessa monella lintutornilla järjestetään 6.5 klo 10 opastus kaikille kiinnostuneille. Mukaan siis vaan torneille! 

Emma muuten bongasi Kotamäen retkellä sadannen lintunsa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti