torstai 4. joulukuuta 2014

Joululauluja virittelemään

Kuoromme virittelee jo kovasti kauneimpia joululauluja. Ihana lauleskella ja fiilistellä. Tänään työpäivän jälkeen väsytti ja laiskotti, mutta kuorolaulelun jälkeen askel oli kevyt ja mieli virkeä. 

Olen kaivellut vanhoja laulukirjoja ja soittotaitoa pölyn alta. Mikään ei ole parempi joululaulujen säestyssoitin kuin poljettava harmoni. Oikein kai kirjoitetaan harmoni, mutta mieleni tekisi kyllä puhua harmoonista. Vanhassa kansakoulussa se oli laulujen säestyssoitin ja edelleen käytössä ainakin kansanmusiikkiyhtyeillä. Pitkän etsinnän jälkeen onnistuin löytämään viime vuonna Kangasalan urkutehtaan tekemän vanhan kansakoulusoittimen, joka oli lähtenyt maailmalle, kun koulu lakkautettiin. Käyttäjät kyllästyivät ja minä sain sen käsiini muusikoiden.net nettikirppikseltä. Kaikin puolin hyvin soiva iloinen menopeli. Ehkä tänä jouluna puhalletaan palkeisiin ilmat ja kajautetaan joululaulut harmoonin säestyksellä.

2 kommenttia:

  1. Meidän kyläkoulussa oli kaksi soittopeliä, ala- ja yläluokassa omansa. Niiden säestyksellä veisattiin niin joulu- kuin kinkerivirret. Vieläkin osaan ulkoa vanhan virsikirjan virsiä totuuden hengestä hoosiannaan.

    VastaaPoista
  2. Juu kyllä se on juhlava ja toisaalta hupaisa soittopeli. Kaikenlaisia muistoja minullakin liittyy siihen kouluajoilta.

    VastaaPoista