maanantai 18. syyskuuta 2017

Barcelona - Sant AntoniBarcelonan viikonloppuna majoituimme huoneistoon Sant Antonin kaupunginosaan. Kuuluisalle Ramblasille oli vain lyhyt kävelymatka, mutta me asuimme barcelonalaisten keskellä unohtaen välillä, että olimme vilkkaassa turistkaupungissa. Kahden makuuhuoneen lisäksi meillä oli viihtyisä keittiö-olohuone, josta oli parveke suoraan kadulle päin. Aurinko valaisi naapuritalon seinää, kun me nautimme aamupalaa. Puiden lehdissä oli syksyn värejä.Vastapäätä meitä oli persoonallinen vaateputiikki, joka myi barcelonalaisia design-vaatteita kohtuuhintaan.


Vallalla oli nyt kovin retro-style. Minä löysin monta melkein hyvää vaatetta. Valitettavasti useimmat vaatteet olivat keinokuituisia ja minusta ne ovat jotenkin ikävän hiostavia. Pöyhin kaupassa niin kauan, että mies jo kyseli, että mikä maksaa tai mitä maksaa. Onneksi hän saattoi seurata puuhiani parvekkeelta ja kotiin ei ollut pitkä matka.


Illalla kun kaupat sulkivat niin liikkeiden eteen vedettiin metalliset suojaovet. Monessa oli hauskoja maalauksia.


Muitakin maalauksia oli katukuvassa, osa laillisia, osa laittomia. Hieno seinämuraali löytyi nurkan takaa. Oven edestä kulkivat bussilinjat mm. Montjuicille ja Park Güelille, joista postaan myöhemmin. Metroasema oli korttelin toisella puolella. Takseja sai muutaman kymmenen metrin päästä.


Me viihdyimme oikein hyvin viereisessä kahvilassa seuraamassa elämää ympärillä ja vaihtamassa kuulumisia naapurin eläkeläisten kanssa. Käytimme kaikki espanjan sanat joita osasimme, lisäsimme vähän italiaa ja portugalia sekä väänsimme saksan, ranskan ja englannin sanoihin espanjalta kuulostavat päätteet. Hyvin se meni täydestä ja saimme asiamme toimitetuksi. Osasimme vastata mummoille hyvän päivän toivotukset.


Sunnuntaisin katettu pätkä Sant Antonin yhdestä pääkaduista suljetaan ja kirjakauppiaat valtaavat kadun. Tästäkin paikallisasukkaat meitä informoivat.


Yhdellä pöydällä oli myynnissä vanhoja valokuvia ja kortteja. Osaisinpa kääntää kortin tekstin. Ihan eivät omat espanjan taidot tuohon riitä. Kotiin tuomisiksi hankimme Asterixin Hispanissa.


Välillä vilkaisimme ohi juoksevia citymaratoonareita, joita paikalliseen tapaan piti olla kannustamassa.


Lähistöllä oli myös erinomainen lihakauppa El Rebost de Sant Antoni. Ensimmäisellä visiitillä ostimme sieltä erinomaista juustoa ja lihaa, mutta hoksasimme, että takahuoneessa on pieni ravintolasali. 


Perjantai-iltana saimme sinne pöydän paikallisten viikonlopunviettäjien joukkoon. Koko pieni huone tuli illan mittaan tupaten täyteen iloisia seuranpitäjiä, jotka tuntuivat kaikki tietävän toisensa. Me saimme rauhassa seurailla nurkkapöydässä tapahtumia ja samalla yritimme poimia uusia sanoja puheen joukosta. Ainakin tervehdykset tulivat tutuksi. Tämä oli aivan huippu ruokapaikka, viinivalikoima oli hyvä ja tarjoilu ystävällistä. Ei muuta kuin rohkeasti vain lihakaupan takahuoneeseen illallistamaan.


Katukuvassa näkyi selkeästi lokakuun ensimmäiseksi päiväksi suunniteltu äänestys Kataloniassa. 


Ääniä oli sekä Katalonia itsenäistymisen puolesta, että vastaan. Kaduilla oli mainosten jakajia ja monet ovat ilmaisseet mielipiteensä oman parvekkeensa liputtamisella. Seiniin oli liimattu ilmoituksia. Sant Antonissa ei poliiseja näkynyt, mutta miltei kaikissa suosituissa turistikohteissa kuten Ramblalla ja Sagrada Familialla he olivat todella näkyvästi esillä. Syy on ehkä osittain Ramblan taannoinen terrori-isku, mutta joidenkin tietojen mukaan nyt valmistaudutaan jo mahdollisesti kiihtyvään itsenäisyystaisteluun. Kaikenlaista kissa ja hiiri- leikkiä käydään etsimällä ja piilottamalla ääniuurnia ja äänestyslippuja. Rahoja ohjataan pois Katalonia aluehallinnolta Espanjan keskushallinnolle ettei vain rahat mene vahingossa vääränlaiseen toimintaan. Ottamatta kantaa asiaan voin kuitenkin todeta, että mielenkiinnolla seuraan, mitä lähipäivinä ja -viikkoina Kataloniassa tapahtuu. https://yle.fi/uutiset/3-9832051


Barcelonassa tuntuu olevan monia ikuisuusprojekteja, kuten tuo vuonna 1882 aloitettu kirkonrakennuprojekti nimeltää Sagrada Familia. Meille kerrottiin, että sen pitäisi valmistua vuonna 2026, no katsotaan kuinka käy. Sant Antonissa on oma projektinsa, joka tosin ei ole kestänyt ihan yhtä kauaa. 

Kaunista kauppahallia on korjattu kohta kymmenen vuotta. Korjausurakan alussa rakennuksen alta ja lähistöltä löytyi muinaisaarteita, jotka hidastivat remontin etenemistä. Valmista pitäisi tulla ensi vuonna. Mutta paikallisen herrasmiehen sivistynyt epäily oli, että ehkä ei vielä kuitenkaan. Jos Sagrada Familian valmistumista ei jaksa odotella, niin kannattaa seurata, milloin Sant Antonin kauppahalli avaa ovensa. Kaikki ovat kuulemma jo lopen kyllästyneitä väliaikaiseen rötisköön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti