torstai 1. kesäkuuta 2017

Malarialääkkeitä Tallinnasta



Valmistelut Afrikan matkaa varten ovat alkaneet. Koska olemme menossa malaria-alueelle, niin lääkitys pitää laittaa kuntoon. Olen aiemmin pitkillä matkoilla hankkinut lääkkeeksi Lariamia, koska se tulee edullisemmaksi. Sillä on kuitenkin huomattavasti enemmän sivuoireiden mahdollisuuksia ja siksi päädyimme Malaroneen. Malaronen huono puoli on lääkkeen kallis hinta. Yksi pakkaus maksaa 59,48 Yliopiston apteekissa. Me tarvitsimme matkaan kolme pakettia eli yhteishinta olisi noin 180 euroa Suomesta ostettuna. Ystävä vinkkasi, että tabletit saa huomattavasti edullisemmin Tallinnasta.

Malarialääkkeitä saa Suomessa vain reseptillä, mutta millä lääkkeitä saa Tallinnassa? Ystävä kertoi, että ainakin kansainvälisellä reseptillä niitä annetaan. Hankimme kaksi reseptiä. Toinen oli yksityisen lääkärin kirjoittama englanninkielinen. Teinille yritimme saada paperista reseptiä terveyskeskuksen kautta, mutta sieltä tuli vastaus, että paperisia reseptejä kirjoitetaan vain, jos sähköinen reseptijärjestelmä ei toimi. Meitä neuvottiin pyytämään apteekista tuloste sähköisestä reseptistä. Näiden kanssa suuntasin Tallinnaan apteekkimatkalle.


Virossa on hyvä nettijärjestelmä, josta näkee missä apteekissa tarvittavaa lääkettä on myynnissä. http://www.apteegiinfo.ee/ Muista apteekeista reseptilääkkeitä saa etukäteen tilaamalla. Englanninkielisen reseptin kanssa ei ollut mitään ongelmia saada Malaronea. Ensimmäisen apteekin varasto oli kuitenkin pieni ja kolmatta pakettia piti lähteä hakemaan toisesta apteekista. Tulostettu sähköisen reseptin kopio ei kuitenkaan kelvannut. Suomenkielinen resepti olisi kelvannut kyllä. Pikaisen tuumauksen jälkeen tyrkkäsin englanninkielisen reseptin uudelleen peliin ja sain kolmannen tarvitsemani paketin mukaan. 


Lääkkeet maksoivat Tallinnasta ostettuna 23,32 euroa per paketti eli yhteensä vähän vajaa 70 euroa. Tarjouksessa ollut laivamatka teki 7 euroa lisäkustannusta lääkkeiden hintaan. Säästöä apteekimatkalla kertyi yli 100 euroa. Taidanpa tehdä toistekin apteekkireissun Tallinnaan. Mielenkiintoista on vertailla, onko muissa lääkkeissä yhtä suuri ero. Reseptihässäkkä on minusta ihmeellinen. Miksi asiakas ei voi saada Suomesta paperista reseptiä kunnallisesta lääkäristä, jos niin haluaa? Onko lääkefirmojen ja lääkärien välillä tehty tällainen diili, jotta apteekkien asiakkaat eivät karkaa Viroon? Yksityiseltä lääkäriltä paperinen resepti löytyi muitta mutkitta. 

5 kommenttia:

  1. No ompa huima hintaero! Ja siis ihan sama tuote. Mihin tuo kaikki "Suomen ekstra" oikeen menee, kenen taskuun? Kannatti kayda ulkomailla ostoksilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan sama tuote ja minusta aivan hävytön hinnan ero. Täytyy tutkia miten on muiden lääkkeiden kanssa. Tosin onneksi emme ole usein muuta tarvinneet.

      Poista
  2. Eika tuo ole edes virolainen tuote josta voisi sanoa etta on kotimaassa halvempaa. Vahan sama kun ostin saksalaisen Ravensburgin palapelin Bulgariassa ja se maksoi alle kolmanneksen (!) siita mita se maksaa taalla Israelissa.

    VastaaPoista
  3. Onpas eroa hinnassa. Katsoin, että täälläkin ne maksaa noin 50€. Me ei olla koskaan otettu profylaksina vaan aina vaan yksi pakkaus stand by-lääkkeenä varalle, mutta ei olla onneksi tarvittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies on kerran jo sairastanut malarian vaikka söi malarialääkkeitä. Mielellään ei otettaisi toista kertaa tuota tautia.

      Poista