keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Taidetta kotiin - KirpiläJos minä saisin lottovoiton tai rahaa olisi muuten vain repullinen, niin eläisin mielelläni kirpiläläisellä elämäntyylillä. Hankkisin ison asunnon keskustasta ja ostelisin oman maun mukaista taidetta kotini seinille. Lattiat päällystäisin kauniilla itämaisilla matoilla.


Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän entinen koti. Hän keräsi yli 500 teoksesta koostuvan kokoelman suomalaista taidetta, joka on nyt esillä kaikkien iloksi. Tekijöinä on tunnettuja suomalaisia taiteilijoita Helene Schjerfbeckistä Kain Tapperiin.


Kirpilään tutustuminen oli minusta hämmentävää. Ihan kuin olisin mennyt vähän salaa tirkistelemään jonkun kotiin. Kirpilän eläessä tauluja oli seinillä viidessä rivissä päällekkäin, nyt enää onneksi parissa, kolmessa rivissä. Taulujen runsauden äärellä ei tiennyt mihin katseensa suuntaisi. Hämmentävä oli myös vanha makuuhuone, jossa kymmenittäin muotokuvien hahmoja tuijotti kulkuani. 

Taidehankinnat on tehnyt Kirpilä itse eli esillä on "one man show". Tauluja katsellessa olisi tehnyt mieli porautua Kirpilän ajatusten sisään. Mikä on ohjannut tauluvalintoja? Onko esillä homoeroottinen kokoelma? Näkyykö tauluvalinnoissa lääkärin anatomian opinnot ja kiinnostus ihmiskehoon? Tirkistelijän uteliaisuudella ei ole rajoja. Kirpilä ei ole vastaamassa ja minun pitää löytää kysymyksille omat vastaukseni. 


Taidekodin sohvilla saa vapaasti istuskella katselemassa ympärilleen. Kaikesta hämmentävyydestään huolimatta paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kiitän edesmennyttä herra Kirpilää vieraanvaraisuudesta ja tarjotusta mahdollisuudesta saapua taiteen äärelle. Ehkä jatkamme Kirpilän kanssa vuoropuhelua. Minä kyselen hiljaa mielessäni kaikenlaista ja katson vastaako Kirpilä taulujensa kautta. 

Voisikohan joku muuten ryhtyä sponsoroimaan, niin minä kyllä mielelläni perustaisin Uus-Kirpilän. Millainenhan kokoelma siitä tulisi....

Taidekoti Kirpilä oli Museokorttiretki Nro 10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti