sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Baskimaan herkku pintxoMeidän espanjalainen iltamme sai alkunsa saunan lauteilla tapaamastamme ihanasta espanjalaisesta perheestä. Ystävystyimme heidän kanssaan Rauhaniemen kansankylpylän lauteilla Tampereella. Muutaman päivän päästä jatkoimme juttua Helsingissä. Tuliaisina saimme vierailtamme hyvää iberiankinkkua. Mutta minkä kanssa syödä tuo herkku? 

Helsingissä kauppahallista löysin espanjalaisia tuotteita myyvän liikkeen El Mercado. Liikkeen ystävällinen pariskunta piti minulle loistavan oppitunnin Baskimaan herkusta nimeltä pintxo. Muualla Espanjassa tuo nimi kirjoitetaan pincho ja se tarkoittaa piikkiä tai tikkua, joka sitten naposteluherkun päälle laitetaankin. Tunnetumpia espanjalaisia pikkunaposteltavia lienevät tapakset.

Yksinkertaisimmillaan pintxoresepti on hyvin helppo. Pohjalle leikataan siivu hyvää leipää tai patonkia. Leipä voidellaan halkaistulla tomaatilla, jolloin tomaatin mehu maustaa leivän. Lisämausteena käytetään hyvää oliiviöljyä ja balsamicoa. Tämän päälle laitetaan siivu tuota iberiankinkkua. Unohtaa ei saa, että vasta cocktailtikku varmistaa, että kysymyksessä on pintxo.

El Mercadosta ostin pintxojen seuraksi herkullisia pieniä arbequinaoliiveja ja lampaanmaidosta valmistettua manchegojuustoa. Espanjafanit käykää ihmeessä täydentämässä herkkuhyllyjänne El Mercadossa. Kaupan päälle saa loistavia neuvoja. www.elmercado.fi

"

Meidän pintxomme ja muut herkkumme maistuivat hyvin punaviinin kanssa. Kaivelimme tunnelman luojaksi espanjalaista musiikkia. Dorianin Diez Anos y un Dia ja Dvicion Justo Ahora sopivat hyvin aikuiseenkin makuun. Yritimme muistella kaikki espanjanfraasit ja sanat, joita olemme matkoillamme opetelleet. Muy bien!


Vieraidemme koti on Baskimaassa, joka on Espanjan pohjoisosassa oleva itsehallintoalue. Vietimme mielenkiintoisen keskusteluhetken ja saimme taas oppia uuden palan eurooppalaista historiaa. Historia liitettynä oikeiden ihmisten tarinoihin saa oppikirjojen tapahtumat elämään uudella tavalla. Nyt ei auta muu kuin aloittaa matkasuunnitelmat...Bilbao...Donostia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti