sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Hirven sarvetVeljeni löysi näin komeat hirven sarvet metsästä. Ensin löytyi yksi sarvi ja muutaman sadan metrin päässä oli toinen. Aika hieno ilmestys olisi tämä hirvi ollut sarvet päässä vastaan tullessaan.


Wikipedia tietää kertoa, että hirvisonneilla on täysiluiset hanko- tai lapiosarvet, jotka uusiutuvat vuosittain vanhojen pudotessa talven aikana. Leveitä lapiosarvia on eniten pohjoisilla alueilla. Uudet sarvet kasvavat touko- kesäkuussa samettimaisen nahan alla lopullisiin mittoihinsa elo- syyskuuksi, jolloin sarvien kasvukudos kuolee ja hirvi keloo sarvensa hankaamalla niitä puiden runkoihin ja oksistoihin. Näistä sarviluu saa myös pintaansa usein tummanruskeaa väritystä.

4 kommenttia:

 1. Koska nuo loytyivat? Nytko kevaalla? Olen kuullut etta sarvia loytyy harvoin sen vuoksi, etta hirvi pudottaa sarvet juuri ennen lumen tuloa ja sitten talven aikana hiiret nakertavat niita ja kevaalla ei ole mitaan jaljella.

  VastaaPoista
 2. Tämän viikon löytö. Veljeni sanoi, että kolmenkymmenen vuoden aikana hän on aikaisemmin löytänyt yhden pienen sarven. Hän on kuitenkin metsässä päivittäin työnsä puitteissa eli ei kovin yleinen löytö. Yleensä hirven sarvet saadaan metsästäjien saaliista.

  VastaaPoista
 3. Ennen hirvensarvet ja niissä roikkuvat aseet olivat monessa pirtissä peruskamaa. Nykyään on muoti muuttunut ja aseetkin lukituissa kaapeissa.

  VastaaPoista
 4. Mä luulen että nämä sarvet saa kyllä hyvän paikan. Mutta mitä niistä roikkuu jää nähtäväksi :)

  VastaaPoista