keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Strömforsin ruukilta maitomaalia



Strömforsin ruukkialue sijaitsee Kymijoen läntisimmän haaran äärellä 17 kilometrin päässä Loviisasta. Helsingistä matkaa kertyy noin 100 kilometriä. Ruukin kylänraitin varrella on vanhoista rakennuksista jäljellä mm. talli, navetta, pajoja, päärakennus, letkutorni ja Vaasanlinna. 


Ruukkialue on yksi Suomen komeimmista. Kirkonmäellä oli käynnissä ulkomaalauksen valmistelutyöt ja tästä syystä kirkko oli huputettu. Pienen kirkon ylpeys on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu. Vanhat rakennukset ovat saaneet uutta elämää, kun alueelle on muuttanut käsityöläisiä, joiden kesäpajoista saa ostaa kotiinviemisiä. Alueella toimii myös museo. Osassa rakennuksista asutaan ympärivuotisesti. 


Kosken partaalla toimii ravintola Ruukinmylly. 


Sinne poikkesimme lounaalle. Kahvilakin löytyy ruukin alueelta kesäisin.


Ruukinmyllyn terassilta on hieno näkymä silllalle, letkutornille ja Armonlinnan suuntaan. Toisella puolella ravintolaa joen rannalla on kesäteatteri ja pieni venelaituri. En voi kuvitella upeampaa paikkaa kesäteatterille.


Kesäteatterin vieressä on pieni koski, josta mylly on saanut käyttövoimansa kuten myös viereinen saha.


Entisen saharakennuksen sisältä löytyikin varsinainen aarreaitta.


Rakennus on siistitty hienoon kuntoon.


Tässä Roseborgin liiterissä toimii perinteisiin, ekologisiin ja luonnonmateriaaleihin keskittynyt kierrätys-, rakennusmateriaali- ja -tarvikeliike. Liiterin väki toivoo voivansa välittää asiakkailleen terveellisempiä ja turvallisempia materiaaleja, jotka ovat myös kauniita katsella.


Minusta oli niin kaunista katsella suoria ja siistejä rivejä, jotka olivat täynnä vanhoja ja uusia aarteita. Olettekos muuten kuulleet maitomaalista, joka on ekologinen tapa maalata? Juttelimme pitkän tovin omistaja Vesa Virtasten kanssa, joka kertoi meille perinnemaaleista.


Vauhtiin kun päästiin, niin lähdettiin tutkimaan pellavavarastoja ja ryhdyttiin puhumaan nykyajan rakennuksista ja sisäilmaongelmista. Vesa tilaa Itävallasta rakentamiseen tarkoitettua lampaanvillaeristettä, jota altistuneet ja allergisoituneet talonrakentajat ovat ottaneet menestyksekkäästi käyttöön. Hintaa tietysti tulee normaalia eristämistä enemmän, mutta joskus ei ole vaihtoehtoja, jos tarvitsee terveydelleen turvallisen asumisympäristön. Vau, taas oppi uutta, kuten maitomaali ja lampaanvillaeriste. Pellavaa meillä onkin mökillä hirsien välissä. 


Vesan juttuja kuunnellessa jäin toivomaan, että ruukin kirkko ymmärretään maalata käyttäen perinteisiä maaleja.


Strömforsin ruukki on hieno vierailukohde. Vierailumme osui arkipäivälle ja seppä piti vapaapäivää. Pitää tehdä uusi retki sepän puheille.

www.stromforsiruukki.fi
www.roseborg.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti