Latviassa valmistetaan muiden herkkujen lisäksi myös viinejä. Pari vuotta sitten tapasimme ensimmäistä kertaa latvialaisen viinintekijän Martins Santsin. Hänellä on Eko Vins niminen yritys Aizputessa, joka sijaitsee noin 200 km Riikasta länteen. Tällä Riikan matkalla meillä oli mahdollisuus saada maisteltavaksi kolmea Martinsin viiniä.
Martins on innokas uusien rerseptien ja yhdistelmien kokeilija, varsinainen viinimaailman Pelle Peloton. Tarjolla hänellä on erilaisia omena, mansikka, tyrni, kvitteni jne. pohjaisia viinejä. Martins järjestää tilallaan viinintekokursseja, maistelutilaisuuksia, juhlia jne. Nettisivuilla voit tutustua hänen viineihinsä ja toimintaansa. Nettisivut ovat latviankielellä, mutta käännösohjelmat toimivat ja Martinsin sähköpostiosoitteeseen voit kirjoittaa hyvin myös englanniksi. http://ekovins.lv/
Tällä pienellä latviankielen kurssilla voit selvittää tuomiemme viinien sisällön.
zemenes= mansikka
āboli= omena
smiltsērkšķi= tyrni
cidonijas= kvitteni (päärynän sukulainen, Suomessa kasvaa vain hyvin suojattuna, paleltuu helposti)
salds = makea
sausais = kuiva
baltvīns= valkoviini
sarkanvīns =punaviini
Pullot ovat vielä korkkaamatta, joten makuarviot tulevat myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti