torstai 18. syyskuuta 2014

Kuuhullu tähtibongari


Täyden kuun lähestyessä minut valtaa kuuhulluus. Pari päivää ennen täyttä kuuta en saa kunnolla nukuttua. Heräilen yöllä moneen kertaan tai pyörin vain sängyssä. Jos sinulla on sama tauti, niin sopivaa puuhaa unta odotellessa on kuun tuijotus ja tähtikuvioiden opiskelu. Kuuta voi katsella aivan tavallisilla kiikareilla tai heikollakin kaukoputkella. Kuun pinnalta erottuvat hyvin kraaterien varjot ja kuun meret. Täysikuu ei ole mikään välttämättömyys vaan itse asiassa varjot näkyvät paremmin, kun kuu on vähän vajaa tai yli. Nyt on sopivan pimeitä iltoja, jotka eivät ole vielä liian kylmiä. Makuupussin sisällä on lämmin väijyä kuuta. Lepolasse vain pihalle makuuasentoon ja kiikarit kohti taivasta. Sisätiloissa voi tietysti toteuttaa sivistyneemmän version vähemmällä vaivalla ikkunan ääressä.

Jos kuu ei satu olemaan sopivassa asennossa tuijottelua varten niin kannattaa keskittyä tähtikuvioiden opiskeluun. Jos käytössäsi on iPad tai vastaava niin appseista voi ladata ilmaisen Night Sky 2 ohjelman. Sen voit suunnata taivaalle. Näin löydät tähdille ja kuvioille nimet. 

Tämä sopii oikein hyvin vaikka iltaohjelmaksi isommallekin porukalle. Vähän naposteltavaa mukaan tai drinkkilasi pöydälle, niin iltashow on valmis. Sopii myös lapsille ilman drinkkilasia. Jänskää puuhaa yhdessä illan hämärtyessä. Ensimmäisen syttyvän tähden näkijälle voi luvata vaikka palkinnon. Joku onnekas voi nähdä tähden lennon. Hyvässä lykyssä saat samalla reissulla bongattua vielä lepakot kaupan päälle. Tässä hyvä ohjelmanumero viikonlopulle.

2 kommenttia:

  1. Olisi varmaan ihan kivaa mutta taalla kaupungissa on niin paljon valosaastetta, etta hyva jos tahden pari nakee. Ilmakin on usein vahan utuinen. Joskus kun paasee maalle kauas kirkkaaseen ilmaan (esim. Georgian vuorille) sita ihan hammastyy kun on melkein unohtanut oisen taivaan kauneuden.

    VastaaPoista
  2. Minusta se kauneus on suorastaan koukuttavaa. Voisin haluta makuuhuoneen jossa on lasikatto ertä voi katsella taivaalle. No ehkä kesällä pitäisi saada verhot lasikattoon.

    VastaaPoista