tiistai 23. syyskuuta 2014

Latvialaista viiniä ja herkkujuustoa maisteltavanaMeidän illallispöytäämme oli koottu pienen seurueen iloksi makuja maailmalta. Ciabatta-leipää ja ankkaterriiniä, kasvis-sienikeittoa maustettuna latvialaisella juustolla, sekä jälkiruuaksi latvialaista omena-kvitteniviiniä ja japanilaista suklaata.  

Ankkaterriini Terrine de Canard a l'Armagnac on tarttunut mukaan joltain Tallinnan reissulta. Se vain odotti sopivaa herkutteluhetkeä. Lämpimän Ciabatta-leivän kanssa se sopi mainiosti. Kasvis-sienikeiton mausteeksi käytin pari viikkoa sitten Riian reissulta tuotua latvialaista sulatejuustoa. Ystävämme Ieva suositteli sitä meille. Hänen mielestään Latvian maito on maukkaampaa ja juusto sellaista, että sitä ei Suomesta saa. En tiedä olisiko juusto rasvaisempaa ja maito vähemmän käsiteltyä kuin meillä ja siksi niin maukasta. Täytyy myöntää, että keitto juustolla maustettuna ainakin maistui todella hyvältä


Jälkiruuaksi avasimme Latviasta tuodun Martins Santsin tuottaman viinin. Kuten blogissani 15.9 kerroin, ystävämme Martins valmistaa viinejä Latvian Aizputessa sijaitsevassa Ekovins yrityksessään. Toimme Riiasta mukana kolme Martinsin viiniä. Nyt maistelimme omena-kvitteniviiniä. Kvitteni on päärynän sukuinen hedelmä, jonka saattaa saada Suomessakin kasvamaan hyvin suojattuna. Minulla ei tosin ole aavistustakaan käytetäänkö ja kasvatetaanko sitä Suomessa kuinka laajalti.

Viinin tuoksu oli välittömästi pullon aukaisun jälkeen vahva. Se toi mieleen vahvan hedelmäviinan. Alkoholia juomassa on 13%. Maku oli hedelmäinen, mutta ei liian äitelä vaan mukavan happaman kirpeä. Yksi seurueemme jäsen totesi välittömästi, että tämän kanssa sopisi vaniljajäätelö. Pullon pohjalle jäi sen verran juotavaa, että yhdistelmä tarvitsee myöhemmin testata. Viini oli ehdottomasti positiivinen yllätys ja maistuu varmasti viimeiseen tippaan. Parasta minusta oli, että viini ei ollut liian makea. Kirpeydestä tuli mieleen jotenkin minttukin, en tiedä miksi.  Viinin seurana herkuttelimme japanilaisen sohvasurffarimme Natsukon Japanista tuomaa suklaata. 2 kommenttia: