keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Runebergin HannaPaikallinen antikvariaatti Kirja Waldemar on mainio retkikohde Runebergin päivän lähestyessä. Myönnän, että en ole vakioasiakas, mutta nyt oli hyvä syy poiketa katsomaan, mitä talo tarjoaa.


Hyllyissä kyllä riittää luettavaa, mutta marssin suoraan tiskille etsimään Runebergia. Ja löytyihän sitä. Tosin suurin osa Runebergeista oli eri näköisiä painoksia Vänrikki Stoolin tarinoista.


Joukosta löytyi kuitenkin Runebergin idyllieepos Hanna, joka on heksametrimittainen runoelma. Siis anteeksi mitä!!?? No niin lukee kirjan etu- ja takakannessa. Kaippa ne ovat suomenkielisiä sanoja.


Googeloimalla päättelisin, että kyseessä on onnellisen olotilan runokirja, idyllieepos. Heksametri on kuusimitta. "Runoudessa heksametrissä neljä ensimmäistä jalkaa ovat vapaasti daktyyleja ja/tai spondeita, mutta viides jalka on aina daktyyli ja kuudes on aina spondee tai trokee. Tämä vakioloppu tuo heksametriin sen heksametrimäisen rytmin." Tulikos tuosta nyt hullua hurskaammaksi? 


Mielenkiinnolla luin tarinan ja romattinen tarinahan kirjaan sisältyi, suorastaan liikuttava ja hellyyttävä. Kaikkia sanoja en ymmärtänyt, mutta juoni tuli selväksi. Hauskaa vanhaa kieltä. Nyt olen siis valmis kohtaamaan Runebergin päivän oikeassa mielentilassa, heksametrimäisessä rytmissä. Suosittelen Hannaa Runebergin päivän seuralaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti