tiistai 1. marraskuuta 2016

Modiglianin naisetAmedeo Modiglianin naiset ovat saapuneet Helsinkiin. Elokuussa tapasimme lomamatkallamme samaiset naiset Budapestissa ja nyt sitten Ateneumin näyttelyssä. Ihastuin Budapestissa kovasti näihin sensuelleihin Elleihin, enkä voinut edes kuvitella, että tapaisimme uudelleen näin pian. 

http://blyygiblumsteri.blogspot.fi/2016/08/picassoja-budapestissa.html


Unkarin näyttelyyn houkuteltiin väkeä Modiglianin aikalaisella eli Picassolla, sillä Modigliani on edelleen paljon tuntemattomampi suuruus maailmalla kuin Picasso. Unkarissa tauluista ei saanut ottaa kuvan kuvaa, mutta nyt voin jakaa näitä ihastuksen kohteitani. Toki paikan päälle kannattaa ilman muuta mennä omin silmin ihailemaan taidetta.


Hurmaavia leidejä, eikö?


Modigliani on maalannut toki miehiäkin, mutta monet hänen taulunsa kuvaavat androgyynejä ihmisiä. Minusta se on jotenkin kiehtovaa.


Modigliani on tehnyt veistoksiakin. Hänen tyylinsä tunnistettiin hyvin. Modigliani kuoli nuorena. Hänen kuolemansa jälkeen töiden arvo alkoi nousta. Koska tuotanto ei ehtinyt olla kovin runsas, niin hinnat alkoivat nousta ja hänen kotikaupunkinsa Livornon väki käänsi kaikki kannon kolot rikastuakseen teoksilla. Huuma sai huvittavia piirteitä, kun kanavatkin kaivettiin pohjia myöten kun uskottiin, että sieltä löytyy taiteilijan pois heitettyjä töitä. Televisiossa esitettiin vähän aikaa sitten vanha dokumentti, jossa kerrottiin tuosta huumasta. Kolme nuorta miestä huijasi kansaa kanavaan heitetyillä Modiglianin jäljennöksillä. Ja kansahan oli hurmiossa. Hupaisa tarina sinältään.

   

Mutta menkää ihmeessä ihailemaan Ateneumiin Modiglianin naisia.


Museokortilla retki Nro 23.


2 kommenttia:

  1. Olen aina tykännyt Modiglianista. Katsoin just vanhasta katalogista, että olen ollut näyttelyssä Düsseldorfissa vuonna 1991.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään myös, niissä on jotain kiehtovaa, mutta mitä..en oikein osaa analysoida...

      Poista