maanantai 15. kesäkuuta 2015

Maanteiden romantiikkaaKesäisessä Suomessa maanteiden romantiikkaan kuuluu ehdottomasti lupiinit tien pientareilla, vanhojen rakennusten bongailu, maitolavat ja lehmät laitumella. Poikkesimme ensimmäisellä kesäretkellä rutiineista ja valitsimme meille tuntemattoman reitin pikku teitä pitkin matkalla Korpilahti-Puumala. Kaikkia edellä mainittuja saimme ihailla aurinkoisessa ja helteisessä +23-25 säässä menomatkalla.


Maitolavoja ei juuri enää näy teiden varsilla, mutta tällä reitillä niitä oli useampia. Ennen muinoin maitolavojen kyljet olivat täynnä tanssilavojen mainoksia. Tämä oli siistitty ja puleerattu versio maitolavasta.


Vanhaa maatalouslomittajan sydäntäni lämmitti tämä lehmälauma. Roduista en enää tiedä. Tässä porukassa oli kaikenlaisia sarvipäitä, sonneja, lehmiä ja vasikoita sekaisin. Taisi olla joku laajennettu lehmien luomuperhe, extended family.


Olen toden totta toiminut nuoruudessani maatalouslomittajanakin. Käsinlypsyä en osaa, mutta lypsykoneen tiedän kyllä mihin lehmän ulokkeeseen se kiinnitetään. Tästä valitsisin tuon ensimmäisen lähimpänä olevan eläimen. Kauempana olevalla on vääränlaisia ulokkeita ja väärässä paikassa, maidon lypsämisen näkökulmasta.

4 kommenttia:

 1. Kaunista maisemaa. Kylla se Suomen maalaismaisema on muuttunut, enempi pusikoita ja vahemman laidunmaata ja lehmia laitumella.
  Minapa olin kibbutsin navetassa toissa ja lypsy sujui hyvin. Paatyoni oli vauvalan hoitajana, joten katilon tyot ja pulloruokinta oli minun hommiani. Israelissa ei ternimaitoa kayteta ihmisruuaksi ja vahan ihmettelivat kun siita uunijuustoa tein. Ai se on ihanaa kanelin ja sokerin kanssa. Jospa viela joskus saisi.

  VastaaPoista
 2. Orikirppikseltä voi aina välillä ostaa ternimaitoa. Käy kysymässä kesällä kun tulet.

  VastaaPoista
 3. Meidan kesapaikan naapurissa on viela yksi lehmatilallinen Raimo, ehka hanella olisi sattumalta poikinut just lehma.

  VastaaPoista
 4. No tässä on maisemat minun makuuni! Olisi kiva jos tämmöisiä nykyäänkin enemmän näkisi.

  VastaaPoista