keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Lapsuudenmuistoja Villa Gyllenbergissä
Yksityinen taidemuseo Villa Gyllenberg Helsingin Kuusisaaressa tekee uuden aluevaltauksen. Ensimmäistä kertaa museon historiassa siellä on avattu nykytaiteilijan näyttely. Kunnian on saanut taiteilija Mia Damberg, jonka valokuvanäyttely Muistijälkiä on esillä 18.1.2015 saakka. 


Taiteilija on tehnyt mielenkiintoisen valinnan. Missään hänen työssään ei näy kuvattavan kasvot. Kankaat, vaatteet ja värit ovat teoksissa vahvasti esillä. Tätä yhdistelmää katsoessa ei voi välttää miettimästä taiteilijan taustaa tekstiilitaiteilijana ja mielenterveyshoitajana. Ulkopuolisuus kuvaa mielestäni teosten ilmapiiriä. Toisaalta tuntee halua etsiä ja löytää kasvoja ja selityksiä. Toisaalta kasvottomat luiskahtavat käsistä kuin saippua. Tauluja katsoessa elämä tuntuu karulta. Olo on melkein kuin tulisit yllätetyksi housut kintuissa tai saisi komennuksen nurkkaan häpeämään. Näyttelyn englanninkielinen nimi Shades of Memory voisi olla Shames of Memory. Taiteilijan uusimmat valkoiset työt tuovat jonkinlaista juhlallista ja toiveikkaampaa virettä. Mielenkiintoista on nähdä, mihin suuntaan taiteilijan työn kehittyvät. Ehkä pitää käydä katsomassa kuvat uudelleen ja miettiä, miksi tulkitsin taulut niin melankolisina. www.miadamberg.com


Villa Gyllenbergissä on mahdollisuus tutustua klassiseen taiteeseen ainutlaatuisessa miljöössä meren rannalla. Talo on upea niin sisältä kuin ulkoa. 


Seiniltä löytyvät taulut Gallen-Kallelasta Schjerfbeckiin, Edelfeltiä, Järnefeltiä jne. Talo on täynnä upeita patsaita, huonekaluja, koriste-esineitä ja mattoja. 


Museo järjestää silloin tällöin myös konsertteja yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa ja esim. Taiteiden yönä elokuussa on musiikkia ollut tarjolla. Akustiikka salissa on upea, samoin kuin ikkunoista avautuva maisema.  


www.gyllenbergs.fiEi kommentteja:

Lähetä kommentti