torstai 28. elokuuta 2014

Kessen rehukotsa

Kesällä on mukava kierrellä kirpputoreja. Yleensä siellä tulee tehtyä muutaman euron heräteostoksia, joita kyllä perustelee hyvin syin tarpeellisiksi. Joskus kirppikselle mennessä tietää jo valmiiksi, mitä on hakemassa.  Alkukesästä, kun ei vielä ole varmuutta keleistä, on yleensä tärkeä varustautua sadepäiviin riittävällä määrällä lukemista. Kirppiksellä voi seikkailla ja katsoa mitä vastaan tulee. Meidän iloksemme löytyi tänä kesänä Kessen rehukotsa, Asterix stadiksi.

                                    
Kessen rehukotsa on julkaistu jo 2005 eli melkein kymmenen vuotta sitten. Stadinnoksen on tehnyt Sami Garam, jolta on ilmestynyt useita muitakin stadinnoksia esim. Snögeli ja seittemän snadii starbuu vuodelta 2001. Stadin slangi on siis Helsingissä (Stadissa) syntynyt puhekieli. Tunnettuja slangin taitajia ovat mm. Remu Aaltonen, Tuomari Nurmio ja Jussi Raittinen

www.slangi.net


Koska tänä kesänä oli erinomaiset ilmat, ei kirjoja tarvittu sadepäivien viihdykkeeksi. Kessen rehukotsa oli meille aurinkoisten iltojen ilo. Ensin oli hauska arvailla sanojen ja lauseiden merkityksiä ja nauraa Garamin käännösten oivalluksille. Joukossamme ei ollut yhtään suvereenia slangin taitajaa, niinpä meidän piti käydä kirjastoretkellä hakemassa tukimateriaaliksi rinnalle Caesarin laakeriseppele eli sama kirja kirjakielellä kirjoitettuna vuodelta 1974. Kahden kirjan rinnakkain lukemisella hauskuus oli kaksinkertainen. 

Kessen rehukotsasta kehkeytyi kesämme iltasatukirja, jota luimme ääneen välillä isollakin porukalla. Huumoria löytyi niin aikuisten kuin lasten makuun. Rauhoittavaa vaikutusta ei tällä iltasatukirjalla ollut vaan naurulihakset hellinä sitä luettiin. Pohdiskelimme yhdessä, kuinka tuoretta stadin slangia käännös edusti. Olimme löytävinämme varsin tuoreitakin 2000-luvun ilmaisuja, joita tuskin tunnettiin vanhassa stadin slangissa. Riemastuttava lukukokemus, josta riitti hupia moneksi illaksi.

Kesälukemistomme on varsin vahvasti erikoistunut. Seuraava metsästettävä kirja taitaa olla Rotsi on mut byysat puuttuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti