tiistai 29. elokuuta 2017

Tšekkipottuja ja härkistä



Saimme Tšekistä tuliaisina näin hauskoja laikukkaita perunoita. Kyseessä on risteytys eikä mikään laikkutauti. Olivat tosi hyvän makuisia. Sohvasurffarimme ovat viljelleet näitä omalla maallaan. En muista, että Suomessa olisi tullut vastaan tällaisia perunoita.


Suomessa pelloilla sen sijaan näkee viljeltävän enemmän ja enemmän vanhaa suomalaista perinnekasvia eli härkäpapua. Siitä on tullut aivan hittiruoka. Meidänkin teini tekee usein härkiksestä pastakastiketta. 


Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista. Sitä on viljelty Suomessa jo ennen perunaa ja hernettä. Hassua kuinka se on yhtäkkiä löydetty uudelleen.

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Laikkuperunoita olen nähnyt täällä silloin tällöin.
    Härkäpapua käytetään meillä aika paljon. Joiltain ihmisiltä puuttuu tietty entsyymi ja tulevat siitä sairaiksi. Yleisempää Kurdistanin ja Irakin juutalaisilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oikein tuo härkis käy mutta maussa ei ole mitään vikaa. Onkohan tuolla laikkuperunalla joku oma nimi?

      Poista