perjantai 26. elokuuta 2016

Transsylvanialaista tikkupullaa Egerin markkinoillaViihdyimme Unkarin matkallamme Egerissä neljä yötä. Egerin markkinat sattuivat sopivasti olemaan juuri vierailumme aikaan. Markkinat järjestetään kerran kuukaudessa ja myyjät saapuivat kylistä myymään maalaistuotteita. Toki perinteisiä markkinamyyjiä kippoineen ja kappoineen oli mukana.


Osa myyjistä esitteli tuotteidensa valmistusta. Itsekin sain kokeilla ja kysellä taitajilta.


Minä ihastuin useilla muillakin markkinoilla myynnissä oleviin transsylvanialaisiin tikkupulliin, joita paistettiin hiilitulen lämmöllä. Pullataikinasta tehtiin pitkä pötkö, joka kieritettiin puisen muotin ympärille. Muottia pyöritettiin hiileen lämmössä kunnes pulla sai kauniin ruskean pinnan. Lämpimään pintaan kieriteltiin kaakaota, kookosta, kanelia tai muita mausteita. Minun herkkuni oli ehdottomasti kaneliversio. Jossain näiden nimenä oli Kürtöskalács. Sana viittaa jotenkin ehkä trumpettiin, mutta pidemmälle ei unkarinkielen taitoni yllä. Muoto on kyllä ihan trumpettimainen. Tikkupullien ystävät voivat suunnata 7.-9.10.2016 neljänsille Kürtöskalács festivaaleille, joita vietetään Budapestissa. Kuka menisi ja toisi minulle muutaman tullessaan? Mahtaako näitä olla muuallakin maailmaa?


Egerin markkinat olivat viihtyisässä puistossa.


Esiintymässä oli paikallinen humppaorkesteri, joka viihdyttimarkkinavieraita.

4 kommenttia:

 1. Juu noita kiortosh-pullia myydaan taalla, on ollut jo monta vuotta. On oikeen sen niminen kahvilaketjukin. Eri makuja myos, kaneli / kaakao / pahkina / yms. Tosi hyvia. Ei ole voita saastelty siina pullataikinassa, sen kylla maistaa.

  VastaaPoista
 2. Wikipediasta loytyy paljon infoa:

  https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos linkistä. Olipa hauska lukea enemmän näistä tikkupullista. Minä en ole aikaisemmin tällaisiin törmännyt tai kiinnittänyt huomiota.

   Poista
 3. ...enkä törmännyt kiortosh-pulliin Tel Avivissa silloin kun siellä kävimme... Ensi kerralla tiedän :)

  VastaaPoista