tiistai 19. syyskuuta 2017

Gaudin BarcelonaBarcelonassa on kauniita ja mielenkiintoisia rakennuksia. Parhaat ja lennokkaimmat luomukset ovat arkkitehti Antoni Gaudin käsialaa. Hullu vai nero, sitä pohtivat opettajansa jo aikoinaan. 


Gaudi löysi mesenaatikseen Paul Güellin, joka rahoitti ja tilasi häneltä töitä. Niitä rakentui ympäri Barcelonaa.


Parc Güellin puiston keskellä on Gaudin monumenttien alue, josta piti tulla uusi ja  hieno Art Nuveau tyylinen asuinalue. Rahat kuitenkin hupenivat ja toteutus ei edennyt kovin pitkälle. Tämä maksullinen alue on kuitenkin aivan mahtava ulkoilmataideteos.


Turisteja alueella riittää ja liput kannattaa ehdottomasti ostaa ennakkoon. Kuvattavaa ja yksityiskohtia riittää. Kuuluisin kuvauskohde on tuo värikäs lisko. Yhtä suosittuja ovat tietysti selfiet...


Muualle Parc Güellin puistoon on ilmainen pääsy. Sinne pääsee hyvin esim. bussilla 24 aivan portin viereen.


Puistossa oli viikonloppuna rauhallisen seesteinen tunnelma, vaikka väkeä riitti sielläkin. Ihmiset istuskelivat Gaudin pilarirakennelmien varjossa. Korkeammalla saattoi ihailla hienoja kaupunkinäkymiä. Me kuuntelimme kaunista klassista kitaransoittoa, joka sopi ympäristöönsä täydellisesti. Akustiikka oli erittäin hyvä. Maalarit ja muut taiteilijat istuivat luontevasti  työskentelemässä tässä inspiroivassa ympäristössä.


Parc Güell on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka Barcelonassa, joko monumenttialueineen tai ilman.


Laajensimme Gaudi - Güell teemaa vierailemalla kuuluisan turistikatu Ramblan sivukadulla sijaitsevassa Palau Güell palatsissa. 


Ulkoa palatsi ei ollut niin kummoinen, mutta jo kellarikerroksen hevostallissa pääsi ihmettelemään gaudimaisia kaaria. Kyllä oli hevosillakin hienot tallit. Palatsin katolla oli värikkäitä mosaiikkisia gauditötteröitä.


Palatsi oli sisältä täynnä hienoja yksityiskohtia.


Materiaalina oli käytetty niin puuta, metallia kuin lasiakin.


Palatsista löytyivät myös urut. Saimme kuulla pienen urkukonsertin kierroksen lomassa. Upeaa! Tässä palatsissa minä olisin halunnut asua!


Kuuluisin Gaudin työ Barcelonassa on Sagrada Familia kirkko. En tiedä, onko mitään muuta yhtä pitkäaikaista rakennusprojektia maailmassa kuin tämä kirkko. Suunnittelu alkoi vuonna 1884 ja rakennus on edelleen kesken. Työt olivat kyllä käynnissä täydellä teholla. Valmistumista on luvattu vuodelle 2026. Nähtäväksi jää kuinka käy, sillä torneja puuttui vielä.


Gaudín töistä seitsemän (Güellin puistoGüellin palatsiCasa MilàCasa VicensSagrada FamíliaCasa Batlló ja Colònia Güell) kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Viikonlopun aikana ei ollut mahdollista vierailla kuin näissä kolmessa paikassa. Bussin ikkunasta näimme toki muitakin Gaudin rakennuksia. Seuraavalla kerralla haluan ehdottomasti jatkaa tutkimusretkiä Gaudin maailmaan. 

4 kommenttia:

 1. Sagrada Familia ei ollut niin kovasti meidän mieleen, vaikka Gaudista muuten pidämmekin. Onhan sillä muuten vielä aikaa valmistua, Kölnin tuomiokirkkoakin rakennettiin yli 600v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, Kölnihän on sitten ilman muuta ollut vielä pidempi projekti. Monta sataa vuotta on barcelonalaisilla vielä aikaa jos aikovat tehdä ennätyksen. Sama maku minulla...Sagrada Familia oli näistä vähiten kiinnostava. Muuten hullaannuin kyllä aivan tuohon Gaudin hulluuteen.

   Poista
 2. Ah, tuonne on kyllä joskus päästävä! Olipas kiva kuulla ja nähdä kokemuksiasi tästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuli aivan Barcelona fani. Menisin vaikka heti uudestaan!

   Poista